500 gånger högre halter – det innehåller det farliga avfallet

Cirka 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade bilar och annat metallskrot lades upp på en tomt utanför Håverud 2020. I materialet har man hittat höga halter av bland annat bly, zink och PFAS.

ANNONS

Förra veckan åtalades flertalet personer för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott på grund av avfallet.

LÄS MER:Företag misstänks för miljöbrott – förhöjda halter av PFAS

LÄS MER:Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner

Avfallet är utblandat med jordmassor och har lagts upp i en tidigare bergstäckt med syftet att anordna en slänt. Dalsands miljö- och energikontors provtagningar av avfallet har visat att det är på nivåer av farligt avfall.

Markprovtagningen

Under polisutredningen togs prover på både avfallet och marken på platsen. Provtagningen gjordes i juni 2022 och man tog prover på olika djup och delar av slänten.

Av Nationellt forensiskt centers analys, NFC, av proverna från platsen framgår att avfallet innehåller föroreningar av bland annat bly, koppar, zink och PFAS. Dessa ämnen förekom även i höga halter vid markprovtagningen.

Flera ämnen som man upptäckt förekommer naturligt i jorden och det finns därför jämförvärden för att avgöra föroreningsgraden. Ett jämförvärde representerar i de flesta fall en uppskattning av ett ”naturligt” tillstånd, det vill säga ett tillstånd utan eller med begränsad mänsklig påverkan

I exempelvis ett av markproverna är halten av zink är cirka 500 gånger högre än jämförvärde för svensk mark. Halten av koppar i samma prov är cirka 430 gånger högre, och halten av bly är cirka 230 gånger högre. Samma markprov är även förorenat av PFAS.

Inga akuta hälsorisker

I det sakkunnigutlåtande som finns med i förundersökningen för åtalet om grovt miljöbrott skriver NFC att ”den här typen av föroreningar innebär påtaglig risk för människors hälsa eller i miljön om sådant material leder till exponering för människor eller sprids i miljön”.

– För det här fallet är bedömningen att de akuta hälsoriskerna inte är stora i och med att det här är ett område som allmänheten inte vistas i. Det behövs mer direkt exponering för att ämnena ska ha en direkt påverkan på människors hälsa, säger Mika Thomasdotter, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Bly

Bly kan, redan vid mycket låga doser, ge skador på nervsystemet. Både för djur och människor. Bly skadar även de röda blodkropparna och kan leda till blodbrist.

De kan även orsaka organskador vid lång eller upprepad exponering, samt skada fertiliteten och foster.

Blyföreningar är dessutom klassificerade som mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Källa: Nationellt forensiskt centers sakkunnigutlåtande och Naturvårdsverket.

Zink

Zink är ett näringsämne vi, djur och växter behöver i små mängder, men allt för höga halter kan vara giftiga.

För människor och djur är zink oftast ofarligt, men finfördelad zink och lösliga zinkföreningar är mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Källa: Naturvårdsverket.

Koppar

Precis som Zink är koppar livsnödvändigt för människor, djur och växter, och såväl underskott som överskott av koppar kan ge negativa hälsoeffekter.

Även koppar är skadligt för vattenlevande organismer i höga halter.

Källa: Naturvårdsverket.

PFAS

Perfluorerade och polyfluorerade ämnen (PFAS) är ett samlingsnamn för ett stor grupp högfluorerade ämnen. Dessa finns inte naturligt i miljön utan är syntetiskt skapade och är extremt svårnedbrytbara, och stannar kvar i miljön under mycket lång tid.

De har använts sedan 1950-talet inom industrin och finns i ett stort antal konsumentprodukter tack vare unika vatten-, smuts-, och fettavvisande egenskaper.

Eftersom PFAS är en stor och komplex ämnesgrupp saknas fortfarande mycket information om PFAS och hur de påverkar människors hälsa och miljön.

I studier av befolkningsgrupper som utsatts för PFAS har man sett påverkan på immunförsvaret i form av ett försämrat antikroppssvar vid vaccination. Man har även sett ett samband mellan PFAS-exponering och kolesterolnivåer, nivåer av leverenzym, sänkt födelsevikt, samt ökad risk för vissa cancerformer och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

I djurstudier har man bland annat sett påverkan på immunsystemet, hjärnans utveckling och förändrad levervikt vid exponering för PFAS.

Källa: Nationellt forensiskt centers sakkunnigutlåtande och Naturvårdsverket.

LÄS MER:Marie och Davids unika naturlyx – bo i eremitstuga

LÄS MER:Skogen där Saabarna har fått sista vilan – 800 bilvrak ligger övergivna

LÄS MER:Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen