Företag misstänks för miljöbrott – förhöjda halter av PFAS

Flertalet personer misstänks för miljöbrott efter att farligt avfall upptäckts i material på en tomt utanför Håverud.
På torsdagen väcks åtal.
– Provtagning i vattendrag har visat förhöjda halter av PFAS, säger Mika Thomasdotter, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS
|

I den ansökan som lämnades in till Dalslands miljö- och energikontor 2020 skrev man att man ville frakta 80 000 kubikmeter schaktmassor till en tomt utanför Håverud. Syftet var att använda materialet för att slänta ut i en gammal bergtäkt och på sätt minimera risken för fallolyckor vid de branta bergväggarna.

Materialet ändrades sedan till kompostjord blandat med så kallat recyklat konstruktionsmaterial, även kallat fines, som innehåller grus, jord, skrot, plast, och glas. Enligt det stora svenska företaget som levererat detta skulle nivåerna av farliga ämnen vara låga.

I miljökontorets beslut krävdes att materialets föroreningsnivå inte översteg gränsen för känslig markanvändning och att det skulle hålla ett värde under ”mindre än ringa risk” för urlakning.

2021 fick miljö- och energikontoret in klagomål från allmänheten om att massorna luktade konstigt och såg ut att innehålla bland annat delar av kretskort och kablar. En utredning om materialet har pågått sedan dess.

”Snarare farligt avfall”

När man upptäckte att massorna inte uppfyllde de krav som ställts i beslutet utfärdade miljö- och energikontoret ett förbud mot fortsatt verksamhet för företaget som tagit emot materialet. Det beslutet gäller än idag. I samband med inspektionerna av materialet gjorde man även en polisanmälan.

Totalt hann cirka 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade personbilar och annat metallskrot hamna på tomten.

– I sin ansökan skrev man att man skulle hålla sig till material med mindre än ringa risk. Det innebär material som även är okej att ha på en vanlig villatomt.

– De provtagningar som vi gjort på materialet visar att det snarare är på nivåer av farligt avfall, säger Mika Thomasdotter.

Miljö- och energikontoret har även ställt krav på att företaget ska genomföra egna provtagningar på mark och vattendrag i området. Hösten 2023 genomfördes därför en provtagning i ett vattendrag som passerar platsen och i ytvattnet kunde man se att det längs sträckan vid platsen fanns förhöjda halter av bland annat PFAS.

Utreder riskerna

Miljö- och energikontoret arbetar nu med att färdigställa sitt förslag på ett beslut för att miljö- och energinämnden ska kunna bestämma vilka åtgärder som behövs på platsen. Det beslutet ska fattas under hösten.

Man är även i kontakt med Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum, VMC, för att utreda hälsorisker med materialet, samt Statens geotekniska institut, SGI, för att avgöra spridningsrisken.

– Det är inte ett område där gemene man vistas. Det vi gör, och vårt beslut, är för att förebygga att det uppkommer en risk för allmänheten. Det är även därför vi tar hjälp av VMC och SGI, för att det ska bli tydligt vilken påverkan som kan finnas, säger Mika Thomasdotter.

Grovt miljöbrott och penningtvättsbrott

Samtidigt som miljö- och energikontoret arbetat med sin utredning har polisutredningen pågått. På torsdagen kom åtalet och flertalet personer misstänks för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott.

– Markprovtagningen som gjorts för polisutredningen har visat en rad olika föroreningar. Det rör sig om förhöjda halter av bland annat bly, zink, koppar och PFAS. Ansvarsyrkandet om penningtvättsbrott har att göra med de pengarna man har fått betalt för att ta hand om avfallet, säger åklagaren Martin Elofsson.

Enligt brottsbalken ska företag åläggas företagsbot för brott som begåtts i utövningen av näringsverksamheten. Åklagaren yrkar därför på företagsbot mot flertalet av de inblandade företagen.

Företaget som flyttade fraktmassorna till tomten nekar till anklagelserna.

– Anklagelserna är helt felaktiga. Jag har fått tillstånd för att ta dit materialet och det har varit samma material från start, mer än det kan jag inte kommentera förrän jag vet vad åtalet innehåller, säger han.

Vad är PFAS?

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen. De är syntetiskt framställda och används i ett stort antal produkter som till exempel i brandsläckningsskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa har visats ha negativa effekter på människor och djur.

Källa: Naturvårdsverket.

LÄS MER:Olika tolkningar på nya eldningsregler – det här gäller i Mellerud

LÄS MER:Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen

LÄS MER:Skogen där Saabarna har fått sista vilan – 800 bilvrak ligger övergivna