Vid ett av miljö- och energikontorets senaste besök såg marken ut såhär på platsen.
Vid ett av miljö- och energikontorets senaste besök såg marken ut såhär på platsen. Bild: Dalslands miljö- och energikontor

Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner

Totalt sju personer och fyra företag åtalades på torsdagen för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott efter att stora mängder förorenat avfall lagts upp på en fastighet i Melleruds kommun.
Ett större återvinningsföretag misstänks ha betalat cirka 11 miljoner till de som har hanterat avfallet.
– Tyvärr finns det mycket pengar att tjäna i att hantera avfall på fel sätt, säger åklagaren Martin Elofsson.

ANNONS
|

I dag väcktes åtal i det ärende där avfall från ett större svenskt företag lagts upp i en före detta bergtäkt på en fastighet utanför Håverud.

LÄS MER:Företag misstänks för miljöbrott - förhöjda halter av PFAS

Återvinningsföretaget misstänks ha betalat tre andra mindre svenska företag och privatpersoner för att hantera och ta emot en stor mängd avfall.

Totalt hann cirka 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade personbilar och annat metallskrot blandas ut med jordmassor och hamna på tomten utanför Håverud.

Grovt miljöbrott

Fem personer misstänks för att tillsammans och i samförstånd hanterat avfall på ett sätt som kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur och växter i en omfattning som inte är av ringa betydelse.

I stämningsansökan står att ”brottet är att bedöma som grovt då hanteringen varit omfattande och kunnat medföra varaktiga skador av stor omfattning, präglats av planering och förslagenhet, skett systematiskt samt avsett betydande värden”. Det står även att oriktiga, vilseledande eller ofullständiga uppgifter har lämnats till tillsynsmyndigheter om avfallet.

– Min uppfattning är att alla inblandade har gjort sig skyldiga till grovt miljöbrott från början till slut, säger Martin Elofsson.

Avfallet misstänks antingen ha transporterats direkt till tomten och där blandats med jordmassor, eller först ha förts till en anläggning i Vänersborg och blandats där

Ytterligare en person åtalas för medhjälp till grovt miljöbrott, då personen misstänks ha upplåtit anläggningen i Vänersborg.

”Pengarna är drivkraften”

Brottet ska ha gett en brottsvinst på sammanlagt 11 731 366 kronor och tre personer åtalas även för grovt penningtvättsbrott.

En person misstänks på sitt företagskonto ha tagit emot de över 11 miljoner kronor som det större återvinningsföretaget betalat. Personen ska sedan ha fört över miljonbelopp till andra inblandade aktörer.

– Det är så att den främsta drivkraften bakom illegal avfallshantering är att tjäna pengar.

– Det finns många regler och bestämmelser när man hanterar avfall som ska värna om miljön och människors hälsa. Det gör det i regel ganska dyrt att hantera avfallet på rätt sätt, säger Martin Elofsson.

I andra hand yrkar man på bland annat företagsbot och näringslivsförbud för flera av de inblandade företagen.

I nuläget finns inget bestämt datum för huvudförhandling, men Enligt Martin Elofsson bör en dom komma under hösten.

LÄS MER:Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen

LÄS MER:Skogen där Saabarna har fått sista vilan – 800 bilvrak ligger övergivna