Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen

När Björn och Susanne kom gående vid Svalsjön i Håverud, för att ta ett kvällsdopp, så blev deras hund helt plötsligt svart om tassarna. I sjön och på land visade det sig vara fullt med något som liknande olja.

ANNONS

Det var när Susanne och Björn Emanuelsson skulle åka för att ta ett kvällsdopp i Svalsjön på torsdagskvällen som de gjorde upptäckten. Nere på berget vid sjökanten fanns det stora samlingar av den svarta sörjan.

– När vi skulle gå ner till vattnet upptäckte vi att stigen var svart och blöt. Vi trodde att någon dumpat spillolja som runnit ut i sjön och blev förfärade. Ingen trevlig upplevelse alls, säger Susanne Emanuelsson.

– Vår hund trampade i det och blev alldeles svart om tassarna. Det tog en stund att tvätta bort det från tassarna och pälsen, fortsätter hon.

Hörde av sig till kommunen

Hon mejlade in bilder till Dalslands Miljö & Energiförbund under fredagsmorgonen. När de sett bilderna åkte man direkt till sjön för att göra en inspektion.

Men när inspektören kom till platsen så var sörjan plötsligt spårlöst borta.

Han konstaterade att det med all sannolikhet rör sig om ett slags naturfenomen, som är helt ofarligt.

– Det kan se ut som olja, men orsakas av järnbakterier. Man ser det i närheten av sjöar, säger Michael Vogt på Dalslands Miljö & Energiförbund.

Så skiljer du på olja och bakterier

Utsläpp av olja, diesel, bensin eller liknande känns igen genom den speciella lukten och att vattnet blir regnbågsfärgat. Det krävs endast en liten utsläppsmängd för att det ska märkas i vattnet.

Det kan också finnas död fisk i anslutning till oljan.

När det rör sig om järnbakterier så krackelerar ytan i kantiga flak. Det kan man upptäcka genom att slå med en pinne på vattenytan. Om det är en hinna från järnbakterier så har den ofta ett rostbrunt skimmer.