Viltolyckor kan inträffa var som helst. I Mellerud har kollisioner med vildsvin och rådjur inträffat
Viltolyckor kan inträffa var som helst. I Mellerud har kollisioner med vildsvin och rådjur inträffat Bild: Stefan Bennhage/Tommy Löfgren

Se upp för vilt i Mellerud – rådjur och vildsvin i kollisioner

116 viltolyckor har rapporteras i Melleruds kommun hittills under 2024.
Flest kollisioner har det varit med rådjur inblandade. Men även vildsvin rör sig över vägarna. Fram till nu i juli har elva kollisioner med vildsvin skett.

ANNONS

Fem av vildsvinsolyckorna inträffade på E 45. Det gäller både söder och norr om Melleruds tätort. Kollisioner har också skett längs väg 166 i höjd med Dals Rostock och Dalskog. Likaså vid de mindre vägarna runt Bränna och Åsensbruk.

Det är Nationella Viltolycksrådet som sammanställer statistiken som uppdateras varje natt. Nationella Viltolycksrådet leds av Polismyndigheten på uppdrag av regeringen. I rådet Trafikverket, Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet samt Jägarnas Riksförbund.

Flest rådjur

Majoriteten av viltolyckorna i Melleruds kommun är kollisioner med rådjur. Hittills i år har 99 stycken inträffat. Mest olycksdrabbad är väg 166 upp mot Bäckefors. Men olyckor har också skett utmed E 45 och på de mindre vägarna.

Kollision med älg har skett vid fem tillfällen. Tre av dem på E 45 norr ut och två längs vägs väg 166 mellan Dals Rostock och Dalskog.

Även en viltolycka med dovhjort har inträffat. Det var vid väg 166 en bit före Gunnarsnäs.

Risk året runt

Vilda djur i trafiken är ett bekymmer i hela landet. Trafikverket har satt upp drygt 800 mil viltstängsel, men det räcker inte. De vilda djuren behöver kunna röra sig över stora områden för att kunna leva och överleva på sikt.

Risken att möta vilt på vägarna finns året runt. Som trafikant gäller det att vara uppmärksam och köra försiktigt.

Så gör du vid en viltolycka

När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 112 och anmäla olyckan. Det är olagligt att inte anmäla.

Tänk på att:

Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den.

Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Källa: Trafikverket.

LÄS MER:Tufft för många ridklubbar – kostnaderna skenar

LÄS MER:Dyrare för några när hemtjänsten inför nytt betalningssätt

LÄS MER:Brevlåda med galge väcker reaktioner: ”Syftet är inte att hota”