Brevlåda med galge väcker reaktioner: ”Syftet är inte att hota”

I Facebookgruppen "Mellerud – Världens Mittpunkt", med drygt 5000 medlemmar har en bild cirkulerat sedan i början på juli. Många förbipasserande har noterat att det vid två brevlådor, en bit söder om Mellerud, hänger en galge synlig från vägen. Detta har väckt starka känslor och kommentarerna har flödat in.

ANNONS

Personen som har byggt träkonstruktionen ovanför brevlådorna heter Thomas, men presenterar sig själv för ”Grizzly”. Han berättar för Melleruds Nyheters reporter att syftet med galgen inte är att provocera eller hota, utan att den är en form av inredning till hans torp och att det speglar hans stora western-intresse.

– Jag ser det som en inredningsdetalj, säger han.

Plogbil körde sönder brevlådan

Thomas förklarar att allt började i vintras när en plogbil körde ner brevlådan under en period med mycket snö. Han kunde då inte sätta upp en ny brevlåda på grund av den frusna marken, så brevlådan fick sitta fast på en träbock.

Men efter att tre brevlådor körts sönder, på grund av enligt honom ”vårdslösa bilister” utanför torpet, bestämde han och grannarna – Monica Gunnarsson och Peter Nilsson , sig för att sätta upp en galge – dock aldrig som ett hot.

– Hade jag vetat att en galge skulle få folk att sänka farten, hade jag satt upp den för tre år sedan, säger Thomas.

Thomas ”Grizzly” Berg och flickvännen Charlotta Axelsson utanför sitt torp.
Thomas ”Grizzly” Berg och flickvännen Charlotta Axelsson utanför sitt torp. Bild: Emma Fogelstrom

När det senare var dags att sätta upp en ny brevlåda bestämde sig han för att skapa en konstruktion inspirerad av sitt vilda västern-intresse.

– Jag har själv en prärievagn och annat i trädgården för att visa upp mitt westernintresse, säger han.

Han fortsätter att berätta att galgen inte är menad som något elakt utan att han ser den mer som en inredningsdetalj, snarare än ett hot.

– Nittio procent av reaktionerna har varit positiva. Många tycker att det är en rolig grej. Sedan finns det vissa som ser det som olämpligt, säger han.

Någon har stulit galgen

När Melleruds Nyheter åker ut till platsen är galgen och snaran borta från träkonstruktionen. Monica Gunnarsson, som bor granne med Thomas och som äger den andra brevlådan under galgen, säger att den har blivit stulen.

Thomas berättar även att de för någon månad sedan fick ett telefonsamtal från någon som utgav sig för att vara polisen och bad dem ta ner galgen.

Men efter att ha undersökt saken förstod de att samtalet inte kom från polisen.

– Det är ju inte förbjudet och vi gör inget olagligt, så det kommer snart upp en ny, säger han.

Fick mycket kritik på Facebook

Under sommaren har ett inlägg i Facebookgruppen "Mellerud – Världens Mittpunkt" med en bild på träkonstruktionen skapat stor uppståndelse. Inlägget fick snabbt över 80 kommenterar.

”Smaklöst” säger en kommentar och en annan tycker att ”det ser rätt brutalt ut”. En person skriver ”Grymt roligt” och en användare som ibland kör förbi med sin bil skriver ”Suveränt”.

På Facebookgruppen kände man sig därför tvungna att agera:

– Vi förstår att den här galgen väcker många starka känslor. Vi vill dock att alla visar respekt för varandra och håller en god ton. Vissa kommentarer kommer att rensas bort. OBS! Det är inte inlägget i sig som bryter mot något utan enskilda medlemmars kommentarer, skriver gruppens administratör.

Inlägget har senare blivit låst och kan inte längre kommenteras.

LÄS MER:Udda besöksmålet: Här har kriminella avrättats i 500 år