Dyrare för några när hemtjänsten inför nytt betalningssätt

Den 1 juli införde socialförvaltningen ett nytt sätt att ta betalt för insatser inom vård och omsorg. Det nya är att ta betalt utifrån beviljad biståndsinsats som har en fastställd schablontid istället för per påbörjad halvtimma.
– För en del kan det bli dyrare, för andra billigare. Vi gör det här för att minska på administrationen och kunna behålla den höga kvalitet vi har inom hemtjänsten, säger Daniel Jensen (KD), ordförande för socialnämnden.

ANNONS

Den senaste tiden har hemtjänsten stått i fokus. En beställd undersökning från konsultföretaget Ensolution förra året visade att hemtjänsten i Mellerud var dyrare än i andra kommuner. Med det som bakgrund genomfördes en bred genomlysning av verksamheten som också lett till förändringar.

Ett exempel är införandet av digitala matinköp för att spara på personalens tid. Det infördes i början av det här året.

På fältet

I samband med att undersökningens resultat blev klart gjorde Daniel Jensen (KD), socialnämndens ordförande och Ann-Sofie Fors (M), förste vice ordförande i socialnämnden, studiebesök hos hemtjänsten.

– Vi fann att mycket administration för personalen gick åt för att hantera den nödvändiga statistiken över besök och insatser. Då tillämpades ett manuellt system som tog tid som istället skulle kunna läggas på insatser för brukarna, säger Daniel Jensen.

Schablontiden kommer att slå lite olika för brukare. För vissa kommer insatsen att bli dyrare. Daniel Jensen menar att det handlar om marginella förändringar av kostnader. Maxtaxan på 2 575 kronor per månad gäller fortsatt.

– Vi ska naturligtvis följa hur det nya debiteringssystemet fungerar. Visar det sig att det finns delar som inte fungerar är vi inte sämre än att vi kan ändra oss, säger Daniel Jensen.

Godkändes i juni

Socialförvaltningen fick förra året i uppdrag att se hur kommunen skulle kunna ändra sitt system för att ta betalt för tjänsterna. Resultatet blev att föreslå införandet av schablontid.

Det godkände kommunfullmäktige vid sitt junisammanträde i samband med att taxor och avgifter för hemtjänsten reviderades, vilket sker varje år.

Det nya systemet innebär också att brukare som är gifta eller sambor kommer att få varsin faktura.

Så räknar kommunen schablontid

Mellerud har sedan 1 juli en fastställd schablontid för varje beviljad insats. Schablontid ska utgöra ett genomsnittligt medelvärde för tidsåtgången för utförandet av viss insats.

Avgiften för hemtjänst baseras för 2024 på ett timpris på 374 kronor. För att en enskild invånare ska uppnå maxtaxan 2 575 kronor per månad som är taket för hur mycket man betalar ska hemtjänstens insatser omfatta 6 timmar och 45 minuter.