Lars Nilsson, Marianne Sand Wallin och Olof Sand vill se andra satsningar i Mellerud än det borgerliga styret.
Lars Nilsson, Marianne Sand Wallin och Olof Sand vill se andra satsningar i Mellerud än det borgerliga styret. Bild: Tommy Löfgren

S om styret: ”Kör med falsk varudeklaration”

Det politiska styret i Mellerud kör med falsk varudeklaration.
Det anser Socialdemokraterna som tillsammans med Vänsterpartiet lägger ett eget budgetförslag.
– Jag blir rent ut sagt förbannad, säger Olof Sand.

ANNONS

Han menar att Moderaterna och de andra styrande partierna ger sken av att satsa pengar när de i själva verket gör motsatt.

– Vi har gjort en genomgång av budgetutvecklingen de senaste fem åren. Då visar det sig att den totala nettokostnaden i princip stått stilla om man räknar bort kostnaden för löneökningar. Det betyder att förvaltningarna haft samma pengar att röra sig med. Då är det inga satsningar, säger han.

Visserligen landar Socialdemokraternas och Vänsterpartiets skuggbudget i stort sett inom samma ekonomiska ram som för de styrande partierna. Men innehållet skiljer sig på en rad punkter.

LÄS MER:Löftet: Inte en krona ska sparas på skolan

”Bedrövlig satsning”

Det gäller satsningen på trygghetsvärdar för 700 000 kronor. Det är pengar som oppositionen vill lägga på en lokal Mellerudsdel av Det goda livet (Fyrbodal driver projektet Det goda livet i Dalsland). Närmare bestämt 755 000 kronor.

– Det är för bedrövligt om vi ska ha folk som åker omkring i bilar för att sprida trygghet. Det behöver vi inte, säger Olof Sand.

Förslaget att språktesta personal inom kommunen för 100 000 kronor går de också emot. Istället vill de lägga 300 000 kronor på riktad språkundervisning, det vill säga bara till dem som har behov.

En allmän besparing på 830 000 kronor som de styrande räknar med vill de minska till 330 000 kronor. En justering i kommunstyrelsens förfogandeanslag från 3 755 000 kronor till 3 miljoner jämt ingår också.

Chefer och ledare

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har en gemensam allmän syn på besparingar. De föreslår att inriktningen ska ligga på chefer, ledare och administrativ personal.

En tydligt skiljelinje är synen på vad målet ska vara för kommunens ekonomiska resultat vid årsskiftet. De fyra styrande partierna ligger på en resultatnivå på två procent, vilket skulle ge 15 miljoner kronor i vinst.

Det vill oppositionen halvera genom att utgå från en procent i målet för resultatnivån. Då menar de att det finns pengar att disponera på andra satsningar. Samtidigt kräver ett lägre resultat att kommunens resultatutjämningsreserv aktiveras.

– Däremot kan det bli politisk enighet om att bygga en ny förskola centralt i Mellerud om de borgerliga vill göra allvar av löftet, säger Olof Sand.

Här finns det enighet

De styrande partierna vill bygga en ny centralt placerad förskola. Det finns också politisk enighet om att återinföra friskvårdsbidraget och satsa pengar på arbetet med detaljplaner som har eftersatts.

När det gäller kulturen vill man öka ramen för kultur- och utbildningsnämnden med 500 000 kronor. Det är förslag där även centerpartiet är med på tåget. Pengarna vill de öronmärka för Kulturbrukets verksamhet.

– Kulturen har under många år varit en del av Melleruds profil. Vi vet att ett livaktivt kulturliv är en viktig parameter när folk väljer var de ska bosätta sig, säger Lars Nilsson, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

När det gäller socialnämnden säger sig socialdemokraterna och vänsterpartiet vilja åter bygga ett starkt varumärke för Melleruds äldreomsorg. De är mycket kritiska till de styrande partierna.

”Kastar sten”

– De kastar sten på välfärden varje dag, säger Marianne Sand Wallin, andre vice ordförande i socialnämnden.

De vill öka socialnämndens ram med 5,3 miljoner för att göra det möjligt till fler heltider, avveckla dagens minutstyrning och fortbilda personal i svenska språket och yrkesutbildning.

Samtidigt vill partierna spara tre miljoner kronor inom ledning och administration.

– Vi anser att dagens kostym är för stor. Här finns det pengar att spara, säger Marianne Sand Wallin.

LÄS MER:Löftet: Inte en krona ska sparas på skolan

LÄS MER:Lions stöd till kulturskolan efter neddragningarna – tripplade summan

LÄS MER:Klart: I år börjar allvädersbanan vid Rådavallen byggas