De fyra samarbetspartierna har lagt sin budget inför 2025. Nöjda miner hos Ulf Rexefjord (SD), Jörgen Eriksson (KiM), Ludwig Mossberg (M) och Daniel Jensen (KD).
De fyra samarbetspartierna har lagt sin budget inför 2025. Nöjda miner hos Ulf Rexefjord (SD), Jörgen Eriksson (KiM), Ludwig Mossberg (M) och Daniel Jensen (KD). Bild: Tommy Löfgren

Löftet: Inte en krona ska sparas på skolan

Friskvårdsbidraget tillbaka, fria arbetskläder till förskolans personal och en ny förskola i sikte. Det är satsningar som ligger i samarbetspartiernas budget för 2025.
– Vi kommer inte att spara en enda krona på skolans område, säger Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

2023 var ett ekonomiskt svajigt år och enligt prognoserna skulle 2024 bli ännu sämre. Men så blev det inte. Våren blev bättre och det ekonomiska läget ljusare tack vare att inflationen har fallit och beräknas minska ännu mer.

Med det i ryggen har det varit lättare för Moderaterna, Kristdemokraterna, Kommunpartiet Mellerud och Sverigedemokraterna arbeta fram en budget med satsningar på 4,4 miljoner kronor.

Förra årets löfte

Där finns friskvårdsbidraget på 1 000 kronor per anställd. Totalt 500 000 kronor.

– Vi sa förra året att vi skulle återinföra friskvårdsbidraget när det fanns pengar till det. Det gör vi nu, säger Ludwig Mossberg.

En annan satsning är arbetskläder till förskolans personal. De är första gången det sker. Summan är ett engångsbelopp 2025 på 500 000 kronor med 100 000 kronor därefter i årligt anslag.

En ny förskola

Samarbetspartierna lägger två miljoner kronor extra till satsningar i skolan. Pengarna är inte öronmärkta utan står på ett konto som kallas förfogandeanslaget.

– Vi har ännu inte bestämt hur pengarna ska användas. Men det är en stor satsning på skolan, säger Ludwig Mossberg.

I satsningarna ingår även 700 000 kronor till trygghetsvärdar och 100 000 kronor till språktest av nyanställd personal. I investeringsbudgeten finns dessutom pengar reserverade för en ny förskola 2027 och 2028. När och var den kommer att byggas ska utredas.

– Vi prioriterar kärnområden vård, skola omsorg i vår budget, säger Ludwig Mossberg.

Arbetet med detaljplaner inför kommande satsningar på byggnationer har varit eftersatt. Nu finns det i alla fall 600 000 kronor i anslag till detta. Några exempel på planer gäller resecentrum, kvarteret Vågen Östra Industriområdet och Håveruds camping.

Sparar 4,6 miljoner

Men ingen budget utan besparingar. I budgeten uppgår de totala besparingarna till 4,6 miljoner kronor. Socialnämnden ska spara 3,2 miljoner kronor, det är den största posten. På kommunstyrelsens förvaltning ligger 830 000 kronor och på samhällsbyggnadsnämnden 370 000 kronor. Kultur och utbildningsnämnden, slutligen, ska spara 210 000 kronor.

Jörgen Eriksson (KiM) säger att han är stolt över den budget de fyra partierna kommit överens om.

– Vi fortsätter i den anda vi haft tidigare med en ansvarsfull hantering av ekonomin, säger han.

Daniel Jensen (KD) lyfter fram återinförandet av friskvårdsbidraget som en punkt han är extra nöjd med.

– Sedan förstås det totala resultatet. 2024 var en ”snålbudget”. I dag har vi ett ljusare läge, säger han.

Ulf Rexefjord (SD) är nöjd med satsningen på personalvård.

– Vi har tagit ett tydligt politiskt ansvar med en satsning på barn och ungdomar och en del personalvårdande åtgärder, säger han.

I budgeten ingår oförändrad skatt och ett beräknat plus på 15 miljoner kronor.

LÄS MER:Mellerud får trygghetsvärdar – ska synas vid 100 tillfällen

LÄS MER:Förslaget: Mellerud kan kräva utdrag ur brottsregistret

LÄS MER:Politiker söker vägar för fler invånare i Mellerud