Klart: I år börjar allvädersbanan vid Rådavallen byggas

Det har länge funnits en önskan från idrottslärare i kommunen att det ska finnas en allvädersbana i Mellerud. Efter många turer och väntan på beslut kommer nu deras önskan att slå in.
– Vi börjar bygga i september i år, säger Linda Hamrin, projektingenjör på fastighetsenheten på kommunen.

ANNONS
|

År 2017 skickade ett flertal idrottslärare och föreningar in en gemensam skrivelse till kommunen om en allvädersbana, alltså en utomhuslöparbana, som de önskade få byggd i Mellerud. 2019 kunde kommunen fråga om en budget på förslaget, och först under 2024 har man kunnat lämna in ett beslut om genomförande eller ej.

Nu har det bestämts att bygget kommer påbörjas under september månad vid Rådavallen, och beräknas kosta totalt 9,3 miljoner.

Kommunen står för 5,2 miljoner och resten av budgeten kommer från Allmänna arvsfonden.

– Det är så viktigt att ha bra förutsättningar för att man ska kunna fånga upp ungdomarna tidigt, och även få dem att vilja stanna kvar. Det här skapar helt andra utvecklingsmöjligheter, säger Eva Gerdén, ordförande i friidrottssektionen i Håfreströms IF.

Grusbanan som nu går runt fotbollsplanen vid Rådavallen mäter upp 386 meter, men den nya banan kommer att bli exakt 400 meter.

– Det har ju varit jobbigt innan för man har behövt förlänga varven, och mäta upp exakt. Den nya kommer att göra det så mycket enklare att hålla koll på sina tider och distanser, säger Lennart Björkman, också från Håfreströms IF.

Fotbollsplanen kommer finnas kvar, men eftersom banan behöver justeras i längd så kommer den flyttas lite.

– Den kommer att flyttas cirka 2,5 meter för att det ska bli jämt, säger Linda Hamrin.

Belysning och öppet på vintern

Tanken är att allvädersbanan främst ska hålla öppet under dagtid, för skol- och friidrottsverksamhet. Men det ska sättas upp lampor så att den även kan användas under årets mörkare månader.

– Det blir inga strålkastare, men ungefär som en förstärkt gatubelysning, säger Linda Hamrin.

Om det blir mycket snö under vintern är det osäkert om den kommer underhållas, men Linda Hamrin menar att det inte är omöjligt.

– Vi har ju vintrar där det bara regnar, och då kan den ju användas, säger hon.

När kommer bygget att vara klart?

– Vi räknar med att det kommer vara klart under våren 2025. Först hade vi satt november, men på grund av att materialet är väldigt väderkänsligt så kommer det inte vara gynnsamma förhållanden då, säger Linda Hamrin.

Med tanke på att den kostar rätt mycket, kommer den bli använd?

– Just nu har vi ungefär 20 till 30 ungdomar som kommer att träna här. Men eftersom den kommer ligga i Mellerud så hoppas vi på i alla fall en fördubbling, eftersom många nu tränar på annan ort. Sen kommer ju skolorna använda den, och vi hoppas att vi ska kunna fånga in därifrån, säger Eva Gerdén.

Lennart Björkman tillägger:

– Jag har också en förhoppning att kunna sätta igång en seniorverksamhet, säger han.

Kommer banan att anpassas efter alla?

– Vi kommer att tillgänglighetsanpassa den för rörelsehindrade, vi kommer även att bygga toaletter som ska anpassar efter allas behov, säger Peter Mossberg, fastighetschef vid kommunen.

Kommer det finnas utrymme för allmänheten att använda den?

– Egentligen kommer det ju att vara en låst anläggning, men vi hoppas också på att den ska kunna användas spontant. Men det är fortfarande lite oklart hur vi ska hantera det, säger Peter Mossberg.