Kjell Karlsson, president i Lions Club Mellerud i samtal med Clas-Göran Janson, rektor på Melleruds Kulturskola.
Kjell Karlsson, president i Lions Club Mellerud i samtal med Clas-Göran Janson, rektor på Melleruds Kulturskola. Bild: Susanne Emanuelsson

Lions stöd till kulturskolan efter neddragningarna – tripplade summan

Efter neddragningarna som bland annat påverkar Melleruds kulturskola anordnade Lions Club Mellerud en insamling i tidningen Julposten där allmänheten kunde skänka pengar till skolan. Man fick in 14 950 kronor – detta tripplade sedan Lions själva så totalsumman hamnade på imponerande 44 850 kronor.
– Detta var ett riktigt glädjebesked, säger Clas-Göran Janson, rektor på kulturskolan, om gåvan.

ANNONS
|

Rektorn berättar för Melleruds Nyheter hur viktigt stödet är.

– Man blir ju väldigt berörd, att så stor del av Melleruds befolkning bryr sig om vår verksamhet. Det tyder på ett brett stöd till kulturskolan och att dessutom Lions tripplar summan är fantastiskt.

Kjell Karlsson, Lions president, understryker hur viktig kulturskolan är för kommunens invånare. 2024 budgeteras det 600 000 kronor mindre till kulturskolan, vilket innebär att färre elever får undervisning – trots en redan lång kö.

– Det är kul att vi kan stötta barn och ungdomar, tidigare har vi exempelvis skänkt pengar till förskolorna i kommunen. Vi beslutade att trippla summan den här gången på grund av kulturskolans situation med tanke på neddragningarna. Då hamnar pengarna ännu mer rätt. Skolan bestämmer själva hur de ska användas, säger han.

Köper utrustning

Extrapengarna kommer att användas till inköp av utrustning till undervisningen.

– Vi ska köpa i blås- och stråkinstrument plus en dator för ljudproduktion. Det hade vi inte haft en chans att göra utan de här pengarna, nu kan vi hålla kvalitativ utbildning. Melleruds kulturskola är en av de populäraste verksamheterna i Melleruds kommun och vi får den största nedskärningen med 600 000 kronor, förklarar Clas-Göran.

Kulturbruket på Dal har 400 000 kronor mindre i budget och biblioteket 300 000 kronor mindre.

Det finns ett litet överskott i Kulturbrukets budget som kommer väl till användning i år.

– Annars vet jag inte vad vi hade gjort, konstaterar Clas-Göran.

Lions har sedan flera år ett framgångsrikt samarbete med kulturskolan när det gäller luciatåget till Lions julmarknad.