Musik, hantverk och mat – Sunnamo marknad lockade många

Allt sedan starten 1983 har Sunnamo marknad bjudit på det där som är lite gammaldags, lite rofyllt och mycket genuint. Här kan man inte bara handla och fika, här träffas man och slår sig också till ro och njuter av underhållningen. Så också i lördags.

ANNONS
|

Hantverk och slöjd, mat och dryck, sylt och inläggningar, leksaker, lotterier, loppis, servering, ponnyridning och inte minst musikunderhållning och dansuppvisning. Det finns något för var och en. Några är här för allra första gången, andra missar det inte och återkommer varje år.

Från Åmål och Säffle, men närmast från stugan på Hjortens Udde, kommer sällskapet Gûnther som besöker Sunnanå Marknad nästan varje år och nu är på jakt efter lite träslöjd.

– Här är det så gemytligt och gammaldags, har man gäster på besök så ska man definitivt ta med dem hit, inte minst för klengåsen och kaffets skull, säger Stefan Günther innan de skyndar vidare till kaffetältet.

Alltid roligt på Sunnamo marknad

– Vi är inte här varje år, men ofta. Jag handarbetar mycket själv, så det är alltid roligt och komma hit och få lite idéer, säger Eva-Lotta Balder också från Åmål som idag har sällskap av maken och deras norska vänner.

Clara Simonsson bor med sin familj i Västerås, men de har sommarstuga i Köpmannebro. Hon har precis stigit av ponnyn Duva Unik efter en liten ridtur när vi träffar henne och hon visar stolt upp det hon har handlat på marknaden, lite godis och smyckesreflexer.

– Det är kul att rida, jag har gjort det en gång förut, vid Dalslandsaktiviteter, förklarar hon.

Hur går då affärerna?

Av alla utställarna gör vi ett nerslag hos två, högst lokala sådana. Daniel Jenssen har varit med under många år på Sunnamo marknad, frågan är hur affärerna går

– Det är perfekt marknadsväder idag, ingen blåst, inget regn och en temperatur som håller sig under 27 grader, säger han medan han bjuder besökarna att provsmaka. Han menar att besöksantalet inte är det allra bästa, men helt klart godkänt.

Lite längre upp på kullen står Kathrina och Gunnar Landegren med sina honungsprodukter. Fast de hållit på med honungsförädling i många år är detta första gången de säljer på Sunnanå.

– Vi är väldigt nöjda, vi trodde nog inte det skulle gå såpass här bra, säger Gunnar medan han försöker beskriva honungens fördelar för ett engelsktalande par.

Uppskattad och medryckande underhållning

Naturligtvis finns också Spelmän och dansare på Dal på plats, dagen till ära uppklädda för en gammaldags marknad. Sluttningen ner mot scenvagnen är fullsatt, folk fikar och njuter i solskenet medans de får uppleva både dansuppvisning som musikunderhållning.

Konferencier är Anders Ljungqvist, den evige underhållaren, som ser till att engagera alla. Här bjöds det även på ett Lasse Lönndahl-tema framfört av Stig-Arne Larsson. Låtar som Tangokavaljeren, Flickorna bak i bilen och Visa mig hur man går hem, kändes igen och uppskattades helt klart av publiken

– Det var väldigt roligt att få komma hit och köra lite Lönndahl-tema den här härliga sommardagen, säger Stig-Arne medan han och kompisen Bele Fransson samtidigt nämner den allra första versionen av Sunnanå Marknad 1983.

– Då räckte inte parkeringen till, vi fick parkera borta vid reningsverket, minns de.

LÄS MER:DVVJ:s extraturer ett värdefull test utan vinst

LÄS MER:Ljusnatta i Sunnanå Hamn: En tradition som lyser upp sommarnatten

LÄS MER:Halvtid i fyran – så är läget för våra lag