Försöket med extraturer på lördagar lockade resenärer men gick ekonomiskt back.
Försöket med extraturer på lördagar lockade resenärer men gick ekonomiskt back. Bild: Tommy Löfgren

DVVJ:s extraturer ett värdefull test utan vinst

På försök körde DVVJ extraturer de fyra lördagarna i juli. Resultatet blev gott om resande på tågen, men ekonomiskt gick dock försöket back.
– Extraturerna gav värdefulla erfarenheter. Nu vet vi mer om våra resenärers behov, säger Evelina Halldén, turismansvarig på DVVJ.

ANNONS

Anledningen till att man landar i mer utgifter än intäkter beror på att de flesta resenärerna använde sig av Västtrafikkortet. Därmed behövde de inte betala för biljetten.

Visserligen ersätter Västtrafik DVVJ för varje resenär. Men det är en schablonavgift som inte motsvarar det fulla biljettpriset.

Två turer

Sommartrafik mellan Bengtsfors och Mellerud inleddes den 10 juni och avslutas den 25 augusti. Det handlar om två turer från vardera ort måndag – fredag. Några av avgångarna är anpassade för den som vill gå av vid Långbron och fortsätta resan med kanalbåt.

Tanken med extraturerna var att undersöka behovet av resor även på lördagarna. Testperioden var juli med en morgontur och en kvällstur – 09.14 och 20.25 från Bengtsfors och 10.36 och 21.34 från Mellerud.

Antalet resenärer om tog lördagståget var drygt 160 personer. Flest reste lördagen den 27 juli då man hade 74 resenärer. Evelina Halldén berättar att de då gjorde en extra marknadsföringsinsats inför de avslutande turerna.

Osäker framtid

Inför nästa säsong hänger mycket av DVVJ:s framtid i luften. Trafikverket kommer att ta över den inledande delen av banan som går från Bengtsfors till Billingsfors. Frågan är om man är beredd att ta kostnaderna för upprustning av de två broarna och låta DVVJ köra sin sommartrafik eller att man stänger ner direkt.

LÄS MER:Fler avgångar för turisttågen: ”Vi gör ett test nu”

LÄS MER:Efter tågstopp – trafiken rullar igen

LÄS MER:Turistskatt inget för Mellerud