Håverud är Dalslands största turistattraktion. Här får många nya besökare en försmak av vad Dalsland har att erbjuda.
Håverud är Dalslands största turistattraktion. Här får många nya besökare en försmak av vad Dalsland har att erbjuda. Bild: Tommy Löfgren

Turistskatt inget för Mellerud

I vissa välbesökta turistkommuner förs diskussioner om att ta ut en lokal turistskatt av sina besökare. Det är inte aktuellt i Mellerud eller Dalsland. Här vill man i stället ha fler besökare – och gärna sådana som blir så nöjda att de vill flytta hit.

ANNONS
|

Frågan om lokal turistskatt väcktes i riksdagen redan 2022 av den dåvarande socialdemokratiska landsbygdsministern utan att det ledde till beslut. Nu har frågan blivit aktuell på nytt sedan flera av de stora turistorterna börjat diskutera möjligheten att begränsa antalet besökare.

Inte på bordet

I Mellerud och Dalsland har frågan inte varit föremål för diskussion. Det konstaterar flera av branschens företrädare.

– Vi har inte det trycket från turismen som man har på en del andra platser i Sverige. Det är en stor skillnad även om jag kan förstå att man resonerar i dessa banor på andra håll i landet, säger Britt Bohlin, ordförande i styrelsen för Visit Dalsland och tillägger:

– Våra turister är välkomna och vi jobbar mycket med att sälja in oss som en bra plats att leva och bo på. Förhoppningen är att få besökare att välja att flytta hit och bosätta sig. Då bidrar man man till att utveckla vårt landskap

Lotta Ediin-Johansson är vd för Visit Dalsland och Dalslands Kanal AB.

– Vi håller ögon och öron öppna och följer frågan. Vi har ingen överturism i Dalsland så ur det perspektivet är turistskatt inte aktuellt, säger hon.

Hållbarhet och turism

Däremot har hon ett resonemang om miljötänk och hållbarhet.

– I ett läge där ökad turism skulle skada känsliga naturområden eller göra påverkan på annat kanske man fick tänka om. I så fall vore det bra om en eventuell skatt gick tillbaka till näringen. Men det där går det inte att säga något om nu.

Hon understryker att Dalsland välkomnar turisterna och gärna skulle se fler besökare.

Vill ha fler besökare

På samma sätt reagerar Stig Bertilsson (M), som ordförande för styrelsen i Dalslands Kanal AB.

– Turistskatt är inte aktuellt i dagsläget. Det har inte diskuterats. Det är också svårt att säga ja eller nej innan vi vet hur den skulle utformas. För oss är besöksnäringen är en positiv faktor. Den genererar mer intäkter än kostnader. – och intäkter vill vi ha. Det behöver vår besöksnäring, säger han.