Ljusnatta i Sunnanå Hamn: En tradition som lyser upp sommarnatten

I helgen arrangeras den årliga Ljusnatta i Sunnanå hamn, en tradition som startade 1944. Varje år, den första helgen i augusti, tänds eldar och marschaller i hamnen, vilket skapar en stämningsfull och visuellt imponerande miljö.

ANNONS
|

Ljusnatta lockar både lokalbefolkning och besökare som vill uppleva den unika atmosfären. Traditionen har blivit en viktig del av sommarfirandet i Sunnanå och fortsätter att vara en höjdpunkt för många.

Under lördagen kommer det även att arrangeras Sunnanås marknad. Johan Udd, hamnkapten i Sunnanå hamn, säger att det förväntas mycket folk och tror att det blir en ökning av närvaron sedan förra årets folkfest.

– Vi försöker hitta på mer varje år men det är så svårt när det kommer så mycket folk, säger Johan Udd med ett skratt.

Snart fullbokat

Ett tvåtusen-tal marschaller ska tändas under kvällens gång, men det ser inte Johan som någon utmaning, bara tidskrävande.

Milton Olsson driver Stenmagasinet i hamnen och berättar för Melleruds Nyheter att det väntas mycket folk.

– Det är snart fullbokat för buffégästerna i alla fall, men vi har några platser kvar inomhus, säger Milton Olsson.

Mellan 18 och sent berättar Milton Olsson att magasinet kommer bjuda på buffé, underhållning, quiz och musik. Senare under kvällen blir det livemusik med bandet HitsDotCom och The Summer Horns. Något Milton själv ser som mycket roligt då han beskriver bandet som ”fantastiska på att engagera publiken”.

”Det kommer bli en lyckad kväll”

En förändring sedan förra året för Stenmagasinet är att det inte kommer sättas upp något tält på uteserveringen, vilket leder till lite färre platser.

– Vi har lite mindre kapacitet i år med tanke på att vi har en mindre serveringsyta än vi hade ifjol, säger Milton.

En utmaning Milton ser just nu är dock helgens väder. SMHI rapporterar för närvarande bara regn under söndagen, men Milton säger till Melleruds Nyheter att vinden ofta spelar en stor roll vad gäller musiken och upplevelsen. Han lägger till att det ändå ser lovande ut just nu med bra väder under dagen och kvällen med lite vind.

– Jag tror förutsättningarna är väldigt bra för att det ska bli en lyckad kväll, avslutar Milton Olsson.

Milton Olsson utanför Stenmagasinet i Sunnanå hamn.
Milton Olsson utanför Stenmagasinet i Sunnanå hamn. Bild: Susanne Emanuelsson

LÄS MER:Regnskurar och sol – blandat väder inför helgen

LÄS MER:Säsongen är räddad: Skeppskrogen har öppet i sommar

LÄS MER:Kanotister sjuka efter att ha druckit sjövatten