Kanotister sjuka efter att ha druckit sjövatten

”I de flesta sjöar är vattnet så rent att man kan dricka det direkt från sjön.” Så gör Dalslands kanal reklam på sin webbsida. Men det gäller inte alltid och kanske inte i alla sjöar.
Turistande kanotister har nämligen fått magproblem och i något fall feber efter att ha druckit vatten direkt ur sjöar. Nu manar Dalslands miljö- och energikontor till försiktighet.

ANNONS

Att dricka obehandlat vatten direkt ur sjöar i Dalslands kanals sjösystem är förenat med hälsorisker. Och det räcker inte med att koka vattnet för att oskadliggöra eventuella risker, skriver miljö- och energikontoret på sin hemsida.

Även om vattnet ser klart ut kan det innehålla bakterier, parasiter och andra föroreningar som kan leda till sjukdomar som diarré, kräkningar och magont.

Kan bilda gifter

I samma inlägg på sin hemsida varnar miljö- och energikontoret för algblomning där vissa arter av växtplankton och cyanobakterier bildar gifter som kan ge negativa hälsoeffekter hos djur och människor.

Dan Gunnardo, förbundsdirektör på Dalslands miljö- och energikontor säger att vattenkvaliteten i Dalslands sjöar generellt sett är bra. Men ska man dricka direkt ur sjön ska man vara medveten om att man gör det på egen risk.

Det var kanotuthyrare som informerade miljö- och energikontoret att några personer blivit sjuka efter att ha druckit vatten direkt ur sjöar. De sjöar som nämnts är bland annat Svärdlång, Östra och Västra Silen samt Laxsjön i norra Dalsland.

Generellt god kvalitet

– Jag vet inte exakt varifrån de här personerna har tagit vattnet de druckit, om det var nära stranden eller mitt ute på en sjö. Därför kan jag inte kommentera just de fallen. Däremot kan jag säga att vattenkvaliteten generellt sett är god, men dricksvattenkvalitet kan ju aldrig garanteras i obehandlat sjövatten. Sannolikt är det så att andra druckit direkt ur sjöar utan att bli sjuka, säger Dan Gunnardo.

Rekommendationen är istället att ta med sig eget vatten när man ska vistas i naturen.

LÄS MER:Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen

LÄS MER:Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner

LÄS MER:Resa på Dalslands kanal med enbart solen som bränsle