Resa på Dalslands kanal med enbart solen som bränsle

Inte en droppe bensin. Inget utsläpp av koldioxid - bara sol.
Enno Möller från den nordtyska staden Waren vet hur man färdas miljövänligt. I båten Alvar, döpt efter nationalparken Alvaret på Öland, tuffar han och hans besättning i maklig takt genom Dalslands kanal.

ANNONS

Enno Möller är maskiningenjör på ett företag i hemstaden. Bland olika projekt har han jobbat mycket med att installera solpaneler med solceller för mindre och större ändamål. Det var i det sammanhanget han fick sin idé till att skaffa sig en eldriven båt.

– Jag är van seglare och vet att det går att färdas på havet på ett miljövänligt sätt. Det här är att ta det hela ytterligare ett steg. Jag vill visa att det går att resa utan några utsläpp med hjälp av solpaneler, säger Enno Möller.

Håveruds småbåtshamn

Under måndagen låg Alvar förtöjd i Håveruds småbåtshamn och lapade sol, om uttrycket tillåts i sammanhanget. Efter en vecka med mycket regn och rusk visade sig solen från sin bästa sida och gav ett bra tillfälle att ladda batteriet inför vidare färd i kanalsystemet.

Båten är byggd i ett lätt kolfiberskrov. Den delen är tillverkad på en fabrik i närheten av Waren där man specialiserat sig på eldrivna båtar. Alvar är det tionde exemplaret. Enno Möller har ritat båten och konstruerat och byggt batteridelen med den elmotor som driver båten. Givetvis har han också installerat solcellspanelerna som tjänar som tak.

De ger två kilowatt i effekt. Batteriet laddar energi motsvarande 15 kilowattimmar. Elmotorn driver sedan båten med maximalt sju kilowatt. Det gör att de kan färdas med en hastighet mellan åtta och tio kilometer i timmen.

Projektet med båtbygget tog två år att fullborda. År tre innan Sverigeäventyret togs en provtur längs floden Elbe med lyckat resultat.

Många Sverigebesök

Enno Möller och hans fru är riktiga Sverigevänner med många besök i runt om i landet. Öland var en upplevelse som de fastnade för.

– Jag gillar att kunna se horisonten. Det kunde jag göra på Alvaret och det kan jag från den här båten. Därför fick den heta Alvar, förklarar Enno Möller.

Han har arbetat hårt och den här sommaren är den första gången på 35 år som han kunna ta ut mer än två veckors semester. Så vad passar då bättre än en längre resa med den eldrivna Alvar?

Resan startade den 13 juli med båten på trailer från Rostock till Trelleborg. Bilen har en kompis från Bullaren i Tanum tagit hand om tills de kan hämta upp den lagom för resan hem.

Frun mönstrar på

Enno Möller gör resan tillsammans med en grupp kompisar som hänger med olika långt. Från Trelleborg gick man till Oskarshamn där besättningen byttes ut. Därefter resa på Göta kanal till Vänern och Dalslands kanal. Nu väntar turen upp till Bengtsfors där det åter blir byte av besättning.

Kvar blir kaptenen själv som i Bengtsfors får sällskap av sin fru. Planerna är att de först ska paddla kajak Stora Le runt innan återfärden till Tyskland startar den 16 augusti och då med många oslagbara naturupplevelser med i bagaget.

LÄS MER:Andreas äventyr på två hjul – 145 mil på moped

LÄS MER:Sophia och Ebba är slussvakter: ”Känner oss som en turistattraktion”

LÄS MER:Fler avgångar för turisttågen: ”Vi gör ett test nu”