Linnéa Lindstedt drömde om att flytta hem – köpte barndomsgården

Det har gått 1,5 år sedan hemvändaren Linnéa Lindstedt flyttade tillbaka till Dals Rostock. Hon har alltid varit lokalpatriotisk och hennes första år som näringslivsutvecklare i Melleruds kommun har bara fördjupat kärleken till hemorten.
– Min stolthet för Mellerud har bara växt och växt, säger hon.

ANNONS
|

På Tillväxtenheten på Melleruds kommunkontor syns fortfarande spår efter arbetet med Kanalyran. Post-it lapparna sitter kvar på Linnéas dator och i ett hörn ligger Hertigheten på Dals mantel högst upp på några förvaringslådor.

Affischen, som Linnéa designat, står inramad på skrivbordet.

– När jag började som näringslivsutvecklare förra året så var arbetet redan i full gång. Då tog jag min an marknadsföringen och stod och gjorde gnuggis-tatueringar under Kanalyran. Men i år sprang jag runt överallt, säger hon.

Detta året arbetade hon mer övergripande med allt från att fylla programmet och hålla kontakten med sponsorer, knallar och artister till att ta fram kommunikation kring folkfesten. Det sattes bland annat upp två stycken sju och en halv meter långa banderoller vid Melleruds norra rondell.

Den 7,5 meter långa banderollen sattes upp för att sprida lite extra stolthet och engagemang inför Kanalyran.
Den 7,5 meter långa banderollen sattes upp för att sprida lite extra stolthet och engagemang inför Kanalyran. Bild: Josefine Kvarnåsen

Ängdalen i Dals Rostock

Som född och uppvuxen i Dals Rostock, gick hon såklart på Kanalyran själv som barn. Nu när hon har flyttat tillbaka till hemorten efter att ha bott i Göteborg i många år, har hon lite närmare till festligheterna.

– Även om jag kanske är lite otålig som person är det väldigt skönt att få lugnet av naturen. Mellerud ligger precis lagom långt ifrån stadens brus. Att det går så smidigt att pendla var det som gjorde att vi tog steget och flyttade, säger Linnéa.

Att flytta tillbaka till Ängdalen, som familjen hyrde tills att hon var sex år gammal, hade varit en dröm länge. När hon genom en barndomsvän fick reda på att de tidigare ägarna skulle sälja, tvekande hon inte att höra av sig. På Ängdalen känner hon att hon kan ge sina döttrar Ebba och Klara samma härliga Bullerby-uppväxt som hon själv hade.

I Dals Rostock bor även hennes föräldrar Kerstin och Anders Ljungqvist och systern Karin som driver mataffär i Dals Rostock. Även systern Ellen är ofta i Dals Rostock, då hon har sin ateljé bredvid mammans.

– Vi är fyra barn och det är inte mer än ett och ett halvt år mellan oss. När vi var små kunde vi knappt åka till Vänersborg utan att det ballade ur. Fyra barn i en minibuss blev lätt lite kaos.

– Men nu i vuxen ålder har vi en bättre relation, skrattar Linnéa. Det är bara Amanda som är i väg lite längre bort, men hon bor ju i Göteborg så det är inte så långt det heller.

Ängdalen i Dals Rostock.
Ängdalen i Dals Rostock. Bild: Privat

”Allt i samma tjänst”

När Linnéa och familjen bestämde sig för att flytta till Ängdalen var planen först att hon skulle fortsätta att frilansa som copywriter. Men när tjänsten som näringslivsutvecklare dök upp kändes den självklar.

– Att både få skriva, arbeta grafiskt och handleda företagare är som att alla pusselbitar som jag plockat på mig i livet paketerades i en tjänst.

Pusselbitarna som Linnéa har samlat på sig kommer från många olika håll.

Redan när hon gick på gymnasiet reste hon världen runt och besökte bland annat 27 hamnar på tre år när hon gick på Den Seglande Gymnasieskolan på Öckerö. Därefter har hon läst grafisk design på Hellidens Folkhögskola och varit au pair i San Francisco under tiden som hon läste kurser i grafisk design på Academy of Art University.

– Det var när jag hade praktik på en reklambyrå i San Francisco som jag bestämde mig att släppa drömmen om att bli art director och satsa på att bli copywriter i stället, med mer fokus på text, strategi- och idéarbete. När jag kom hem till Sverige läste jag därför mediakommunikation på Högskolan i Dalarna och kompletterade det med företagsekonomi på Göteborgs universitet för att även kunna driva eget bolag.

Under 12 år jobbade hon för en rad internationella bolag i alla möjliga branscher, både som anställd på reklambyrån Forsman & Bodenfors Inhouse och senare även genom sin egen konsultbyrå inom reklam: Attaboy Champ.

– Där lärde jag mig lite om ganska många branscher, vilket ger en bra grundförståelse för de företagen jag möter nu som näringslivsutvecklare. När jag handleder personer som ska starta företag känns det också bra att ha gått igenom processen att starta både enskild firma, handelsbolag och aktiebolag själv.

Både på nationaldagen i Kroppefjällsparken och på valborgsfirandet i Brunnsparken, Dals Rostock, höll Linnéa tal. Båda gångerna rimmade talen hela vägen igenom.
Både på nationaldagen i Kroppefjällsparken och på valborgsfirandet i Brunnsparken, Dals Rostock, höll Linnéa tal. Båda gångerna rimmade talen hela vägen igenom. Bild: Susanne Emanuelsson

Hemmakär

Sedan Linnéa tillträdde i mars förra året har hon bland annat hunnit med att träffa 102 företagare i kommunen, antingen genom vägledning eller genom inbokade företagsbesök. På besöken har det både ätits fika och diskuterats utvecklingsmöjligheter i kommunen.

– Det har varit fullt ös. Vi hade som mål att träffa 100 av våra företag i kommunen under de första 12 månaderna, så vi hamnade precis över. Det känns som en bra start att få komma ut och träffa massa människor och få höra vad företagarna behöver och vill ha, säger hon.

Utanför jobbet är hon minst lika engagerad och är bland annat vice ordförande i Kroppefjälls hembygdsförening. På såväl Valborg i Kroppefjällsparken som på nationaldagen i Brunnsparken höll hon tal, som båda rimmade hela vägen igenom.

– Min stolthet för Mellerud har bara växt och växt. Jag har alltid älskat min hembygd och det kanske har lite att göra med mina föräldrars stolthet och engagemang. Men min kärlek för bygden har verkligen fördjupats och nyanserats under mitt första år i min tjänst här i och med att jag har fått träffa så många härliga och driftiga människor.

– Vi har ett fantastiskt utbud här som jag har fått en mer nyanserad bild av nu – och jag ser fram emot att kunna bidra till fler upptäcker fördelarna med Mellerud och Dalsland. Både bland unga som redan bor här och bland potentiella nyinflyttare, säger Linnéa.

LÄS MER:Ellen Ljungqvist hittade hem i mosaiken: ”Bygger mina egna kristaller”

LÄS MER:Tobias Coster: Mångsysslande Mellerudsprofil

LÄS MER:Kulturprofilen Clas-Göran i pension: ”Vi har gjort skillnad”