Tobias Coster: Mångsysslande Mellerudsprofil

35 år gamla Tobias Coster är ett välkänt ansikte i Mellerud. Oavsett om det är på fotbollsplanen, i padelhallen eller i kyrkan försöker han sprida så mycket glädje som möjligt.
– Jag är en lagspelare, säger han.

ANNONS
|

En vanlig vardag startar oftast klockan fem för Tobias. Innan resten av familjen vaknar sitter han och förbereder inlägg för hemsidor och sociala medier för något av sina ideella uppdrag. Ibland är det mycket att förbereda för Melleruds IF, ibland är det mycket för Melleruds Kristna Center och ibland är det allt samtidigt.

– Även när jag skrev sporten för Melleruds Nyheter så skrev jag alltid på morgonen. Då får man sitta i lugn och ro. På eftermiddagarna händer det så mycket annat, säger han.

Tobias arbetar som säljare, är deltidsbrandman, fotbollstränare, delägare till Melleruds Padel Center, och mycket mer. Listan på alla hans jobb och ideella uppdrag är lång, men när han sitter vid Rådavallen en solig dag i juni och berättar om dem, är det tydligt att Tobias inte tar på sig något halvhjärtat.

– Jag är en lagspelare och älskar att jobba i team. Jag hade aldrig gjort allt det här själv. Det är så många personer som gör att det blir roligt och betydelsefullt.

”Jag har hittat rätt”

Tobias är född i Strömstad, uppvuxen i Göteborg och hittade till Mellerud genom sin tro.

Som tjugoåring följde han med sin kyrka i Göteborg, Göteborgskyrkan, som ledare på ett stort konfirmationsläger i Tösse. Lägret år 2009 var ett samarbete mellan flera olika kyrkor och arrangerades av Melleruds Kristna Center. I Tösse träffade han David Svensson, som än idag är en nära vän.

I Göteborg arbetade Tobias som matros på tankbåtar, men han valde att lämna havet när han blev erbjuden att jobba som snickare med David.

– Det dröjde inte lång tid efter lägret innan jag ringde upp honom och sa att jag kommer och kör några veckor. Vi blev supertajta och jag älskade Mellerud. Så jag sa upp mig och flyttade hit, säger Tobias.

David introducerade honom för både Melleruds IF och Melleruds Kristna Center och inom kort var Tobias aktiv i båda. Idag driver de också Melleruds Padel Center ihop.

– Tack vare honom kom jag till Mellerud och sedan träffade jag min fru Hanna här. Jag har väldigt mycket att tacka David för. Jag har hittat väldigt rätt, säger Tobias.

För och med en ung generation

Tron har alltid varit en viktigt del i Tobias liv. Själv beskriver han den som en trygg och ljus grund. Med tron säger han att han aldrig känner sig hopplös och den gör att han ser positivt på framtiden.

Tillsammans med sin fru Hanna, som arbetar som lärare, har Tobias hand om Melleruds Kristna Centers barnaktiviteter. Kärleken till barn och unga, säger han präglar dem båda.

– I kyrkan så är vår slogan: vi bygger för och med en ung generation för en bättre värld. Vi vill göra Mellerud, och Sverige, bättre och det tror jag man gör om man satsar på de unga. De är framtiden, säger Tobias.

Samma intressen

När Tobias berättar om sin vardag är det första han nämner att familjen alltid är hans prio ett. Att de delar intressen säger han underlättar livspusslet.

– Min fru och jag jobbar ju tillsammans i kyrkan och är båda fotbollsintresserade. I fotbollen så tränar jag min äldsta pojk, men även min yngsta spelar fotboll och de går ju på samlingarna i kyrkan. Så vi delar intressen och brinner för samma saker. Vi gör inte allt tillsammans, men det är väldigt kul att göra mycket ihop.

Var tredje vecka har Tobias också jour hos räddningstjänsten. I sju dygn är han då redo att släppa allt och åka iväg på larm.

– Det händer ibland att jag behöver gå ifrån jobbet eller en träning, men alla har koll på när jag har jour så de är redo för det.

– Det jobbet är fantastiskt. Vi får vara med när människor behöver oss som mest, säger Tobias.

På frågan hur länge han tror han kommer att orka med alla uppdrag och jobb svarar Tobias med ett leende.

– Jag är inte trött. Jag har faktiskt inte tänkt tanken på att sluta med något av uppdragen. Mina roller förändras med tid, men engagemanget är detsamma.

Tobias Coster

Ålder: 35

Familj: Frun Hanna och sönerna William, 8 år, och Algot, 6 år.

Ideella uppdrag:

Sitter i Melleruds Kristna Centers styrelse och har tillsammans med sin fru Hanna hand om kyrkans barnaktiviteter.

Deltidsbrandman, räddningstjänsten.

Ledare för Melleruds IF:s PF 2016-2017 och seniorlaget. Tobias sköter även klubbens media och är speaker på både hemma- och bortaplan.

Arbete:

Säljare på Hellbergs Dörrar.

Delägare Melleruds Padel Center.

LÄS MER:Fotbollsskolan allt mer populär – dubblat antal deltagare

LÄS MER:Påskdramat spelades för 500 elever: ”Man blev berörd”

LÄS MER:Trots regnet – Kanalyran lockade tusentals besökare