Här laddar MIF som serieledare inför höststarten

Sakta men säkert har Melleruds IF flyttat fram positionerna till det föreningen är just nu - serieledare i överlägsen stil i division 4 Bohuslän-Dal.
– Jag gillar ett långsiktigt tänk och efter att ha gnetat på några år har vi kommit hit, säger tränaren Markus Svensson, inne på sin tredje säsong som huvudtränare i MIF.

ANNONS

Efter sjundeplatsen 2021 tillträdde Markus Svensson, en av Dalslands största fotbollsprofiler i modern tid, tjänsten som tränare i ett MIF, som då förde en ganska undanskymd tillvaro på fotbollens bakgård.

– Mellerud var lite på dekis och jag kände att på den här nivån ska inte föreningen vara, säger 52-åringen som, hör och häpna, gjort mål i seniorfotboll under fem (!) decennier (80-, 90-, 00-, 10- och 20-talet).

Senast i fjol i B-laget …

Under Svenssons första år i MIF blev laget trea i fyran.

Tappade förra säsongen

Inför förra årets säsong tappade man spelare som Fredrik Larsson och Karl Svensson, ekonomin var inte mycket att hänga i julgranen och beslut fattades om att alla ersättningar skulle bort.

– Det var mentalt jobbigt för många, men alla ställde upp och knöt näven i fickan. Det föddes på något sätt en ny anda i föreningen, säger Markus Svensson.

I sammanhanget vill han framförallt också nämna två herrar i organisationen som spelat viktiga roller - Henrik Olsson, ordförande, och Håkan “Biffen” Svensson, fotbollsutskottet.

– De har gjort ett jättejobb, poängterar Markus.

Tuff vår

Fjolårssäsongen bjöd på en tuff vår med många insläppta mål och även om laget producerade bra framåt så räckte det inte till önskat antal poäng.

Under sommaruppehållet togs avgörande beslut med defensiv inriktning, bokstavligt talat.

– Vi släppte in 25 mål under våren varav åtta på fasta situationer. Så det blev bara fysträning och försvarsspel under uppehållet.

Syftet var att skapa en speciell känsla i truppen - att gilla att försvara.

Gav resultat

Den nya inriktningen gav resultat, sex mål bakåt under höstsäsongen och en andraplats till slut.

– Men vi missade i kvalet, och kanske var det lika bra, säger Markus Svensson och ser fundersam ut.

Nu har alla blivit ett år äldre och en vinnarmentalitet genomsyrar hela truppen.

– Det har kanske inte sett så vackert ut alla gånger, men vi har vunnit alla matcher och MIF brukar av hävd vara starkt på hösten, påminner MIF-tränaren som förfogar över ett ramstarkt lag utan direkt svaga punkter.

Stabilt på målvaktssidan

På målvaktssidan finns två stabila herrar i Fredric “Slägga” Johansson och Andreas Grimheden där den sistnämnde vaktat målet i merparten av matcherna då “Slägga” blev skadad i början av serien.

– Det råder en sund konkurrens mellan de båda och de pushar varandra på ett ganska vackert sätt.

Rasmus Hedlund och William Sundelius har mestadels agerat säkert mittbackspar men har fått konkurrens av storvuxne Marcus Rydberg. På mitten litar Markus Svensson blint på Viktor Öhrling, lagkapten, och Joel Lundgren medan toppduon Albin Broberg/Ludvig Stefansson levererar i önskad utsträckning.

Albin ”hybrid”

– Albin är Albin, en hybrid av det mesta, målskytt, bra target men kanske lite bollkär ibland. Ludde är som en gammal klassisk centertank, stor, stark och målfarlig.

Allt kompletterat med duktiga kantspelare, både bakåt och framåt.

– Vi har bra yttrar som kan förändra matchbilden, konstaterar Markus Svensson.

Mellerud startar om borta mot nästjumbon Rosseröds IK på fredag.

En tuff match förutspår MIF-tränaren.

– Det är viktigt att vi får en bra start, säger han.

LÄS MER:Halvtid i fyran – så är läget för våra lag

LÄS MER:Här laddar MIF som serieledare inför höststarten

LÄS MER:Här kör man judo utan gränser