Här kör man judo utan gränser

Att samarbeta föreningar emellan skapar nya möjligheter, speciellt om man är en lite mindre förening. Det slår Kroppefjälls IF fast och speciellt då Judosektionen efter att nu under ett år drivit träningskonceptet “Judo utan gränser”.

ANNONS
|

Judo utan gränser är ett samarbete mellan fem mindre klubbar som har judo som gemensam nämnare. De fem klubbarnas geografiska hemvist finns också i gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Förutom i Kroppefjäll finns judoklubbarna i Arvika och Karlstad samt Fredrikstad och Björkelangen i Norge.

Turas om med arrangemanget

Det hela startade för ett år sedan. Varje klubb har under den här tiden arrangerat var sitt träningsläger. Sist ut var Kroppefjäll Judo som nu under veckoslutet arrangerat sin del i det hela. Hela 70-talet deltagare, inte enbart från de fem klubbarna, har varit med.

– Eftersom det fanns plats över kunde vi också bjuda in fyra andra klubbar som visat intresse, berättar Ida Willner från KIF Judo.

Hon berättar vidare att det ligger på arrangörsklubbens bord att fixa tränare för helgen, vilka då blev hemmatränarna Glenn Nordling, Simon Willner och Johanna Nordling, samt från Göteborg, landslagstränaren Mikaela Barrera

– Trots att det här lägret nu hamnade mitt i sommaren, så har det varit väldigt stort intresse, tillägger Ida Willner.

Viktigt för intresset och utvecklingen

För de fem klubbarna betyder det här samarbetet väldigt mycket.

– I en mindre klubb har man alltid utmaningen med att få tillräckligt stora grupper, att kunna få träna på rätt nivå, i sin egen viktklass betyder så mycket. Ungdomarna utvecklas också genom att både träffa nya tränare och nya judointresserade ungdomar, förklarar Glenn Nordling

– Det här träningsupplägget är helt kostnadsfritt, alla ska kunna vara med. Ekonomin ska inte avgöra om man ska kunna vara med eller inte, lägger David Holm Glad från Arvika till.

De berättar vidare att de fått medel från såväl Svenska som Norska Judoförbundet och från sponsorer för att finansiera det hela. Judon är en individsport, men trots det finns mycket gemenskap och samhörighet inom sporten. Totalt är man 70 deltagare på Kroppefjäll denna helg, från fem år till femtio.

Medan vi sitter och samtalar i bersån utanför träningslokalen pågår träningarna för fullt därinne. Och, i foajén står TV´n på - OS-inledningens judo följs nogsamt, med jakten på svensk medalj. På helgens träningsprogram finns också fysträningspass utomhus inlagt

Lägren betyder mycket

Träningen är indelad i tre grupper, för att få så jämn nivå som möjligt. Här spelar såväl ålder som bältesgrader in och man tränar mycket basteknik. Uppvärmningen är också mycket viktig. Man börjar alltid med en grundläggande teknik som sedan utvecklas. Olika tekniker läggs så samman till en helhet

– Det roligaste med judo är kast, teknik samt träning och tävling, säger hemmaklubbens Liam Poulino och klubbkompisen Lykke Petrén Allier håller med honom och tillägger att sammanhållningen i gruppen också betyder mycket.

– Som tränare är det viktigt att alltid förstärka det som är positivt för att få eleverna att vilja fortsätta. Att de får testa nya tekniker och känner att de blir bättre. Sådana här läger är jätteviktiga, såväl för sporten som kamratskapet, att vi tar hand om varandra, säger Mikaela Barrera i en kort vätskepaus.

– Det är viktigt med både glädje och gemenskap, i kväll blir det såväl femkamp, fotboll och bad som sedan avslutas med grillning, säger Ida Willner avslutningsvis och tillägger att nu börjar träningsuppläggen på ny rull, nästa gång är det åter igen dags för Björkelangen i Norge att stå för värdskapet.