Färre slussningar – nedåtgående trend i sommar

Om ett par veckor stänger Dalslands kanal för i år. Säsongen hittills har bjudit på en blandning av sött och salt. Statistiken visar ingen ökning av antalet slussningar med undantag för slussen i Gustavsfors.
– Där har slussningarna ökad 16 procent. Vi tror att det är kanotisterna som till stor del svarar för den, säger Lotta Edin Johansson, vd Visit Dalsland och Dalslands kanal AB.

ANNONS

Väder och den svenska kronans kurs i förhållande till andra valutor är två faktorer som påverkar turismen positivt eller negativt. Det är inget Visit Dalsland kan påverka. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

Juni var bitvis en varm månad med högsommarvärme runt midsommar. Juli däremot blev en ovanligt blöt månad. I delar av Sverige föll stora regnmängder. Det myckna regnandet bidrog till att soltiden i allmänhet var mindre än normalt med månadsmedeltemperatur runt det normala, skriver SMHI i en sammanställning

Nedåtgående trend

Om och hur det kan ha påverkat trafiken på kanalen återstår att se. Efter att kanalen stänger den 18 augusti börjar arbetet att sammanställa, analysera, utveckla, och skruva på det som kan bli bättre för att marknadsföra kanalen inför nästa säsong.

Men hittills ser man en liten nedåtgående trend i antalet båtar som vill slussa. Lotta Edin Johansson säger att det inte handlar om många färre än förra året – men i alla fall ingen ökning. Däremot är antalet kanoter ungefär på samma nivå som förra året.

Undantaget är Gustavsfors sluss i norra delen. Det är ett område som är mycket populärt bland kanotister och där ökade antalet slussning med 16 procent.

Välbesökta glasscaféer

Om det inte varit så högt tryck på själva kanalen så har den landbaserade verksamheten gått i vissa fall bättre än bra. Slusscaféet vid Långbron har haft rekordmånga besökare. Även i Köpmannebro och Lennartsfors har caféerna varit välbesökta.

– I Långbron serverar vi förutom glass även våfflor. Årets nyhet, "bubbelvåffla", blev en succé och det har gräddats våfflor och skopats glass som aldrig förr, säger Lotta Edin Johansson.

Vid Snäcke kanal började man sälja styckglass i år. Det blev mycket uppskattat av de som bor runt om i området och bland cyklande gäster.

I det sammanhanget ser Lotta Edin Johansson en utvecklingspotential för att göra mer till nästa år. Och framförallt hoppas man att fler vill etablera sig runt kanalen med matställen, kaffe och evenemang.

Populärt och uppskattat

– Slutsats så här långt är att aktiviteter runt kanalen är populära och uppskattade och många av våra fikande gäster är nyfikna på att slussa och åka en bit på kanalen. De måste vi förstås göra allt vi kan för att fånga upp, säger Lotta Edin Johansson och tillägger:

– De som valt att åka kanalen är väldigt nöjda och tycker den är otroligt vacker. Nu gäller det för oss att marknadsföra oss ännu bättre så fler hittar till kanalen och vårt vackra Dalsland.

LÄS MER:Storpublik firade sommarens stora högtid i Upperud

LÄS MER:150-åring firades med jubileumstur – det skålades i Snäcke sluss

LÄS MER:De mest populära besöksmålen nära Mellerud – enligt Google