Storpublik firade sommarens stora högtid i Upperud

Midsommarfirandet i parken invid Dalslands konstmuseum i Upperud drog fulltalig publik. Inte minst dansen runt midsommarstången lockade både unga och lite äldre, men viktigt för besökarna syntes även jordgubbsbakelserna och lotteriet vara.

ANNONS
|

Att traditioner är viktiga det står klart efter att Melleruds Nyheter begav sig till Upperud för att ta del av midsommarfirandet där.

Flera av besökarna berättade om hur de år efter år kommer tillbaka för att fira midsommaraftonen här. Några är helt enkelt bofasta i området, andra har sommarstugor runt om och ytterligare några åker helt enkelt hit för att de tycker det är väldigt trivsamt här i parken.

I en hörna av parken har ett sällskap från Vänersborg slagit sig ner.

– Det är tredje året vi är här, det har blivit en tradition för oss tillsammans, säger Anna Samuelsson Jiremalm och berättar att de inleder dagen med lunch på Dalslands Center innan de beger sig till Upperud där det givetvis också blir kaffe och tårta. De avslutar dagen med trerätters middag hemmavid, där de delar på ansvaret för förrätt, huvudrätt och efterrätt och även turas om med vem som är värd för kvällen.

Lotteri, folkdans och små grodor

Så drar då själva programmet i parken i gång med att Sten Torstensson hälsar välkommen och presenterar midsommaraftonens första programpunkt, musik och folkdansuppvisning med Spelmän och Dansare på Dal. Själv ger ha sig ut runt i parken på sin sedvanliga lottförsäljning till förmån för museet.

– Vet inte om där är några vinster i år, men ni får köpa ändå, skojar han och lämnar över scenen till spelmännen.

Efter att folkdansarna, i sina folkdräkter, visat upp bland annat schottis, hambo och slängpolska blev det så dags för alla andra att ta plats runt midsommarstången för alla de sedvanliga danslekarna.

Små grodorna, Björnen sover, Vi äro musikanter och Prästens lilla kråka med flera, klarades av i rask takt under ledning av Anders Ljungqvist och med Ingemar Bengtsson på dragspel. Slutligen var det så dags för Raketen och midsommardansen var till ända.

Fler som traditionsmässigt återkommer

– Vi är ett gäng vänner som haft traditionen att komma hit på midsommarafton sedan 1997. Vi köper jordgubbstårta och kaffe och köper lotter, lotterna är viktiga. Vi sitter till och med på samma plats varje år, berättar Vanja Dahlöv som bor i Flo Klev, men som nu har tagit vid sin pappas gamla torp i Upperud.

Vännerna som alltid är med har stuga i Snäcke och kommer med båt över sjön och lägger till.

Ett gäng av släktingar och vänner från Hjärteruds Gård har också de som tradition att komma till museiparken på midsommar. Även de köper glatt lotter av Sten Torstensson, vars vinstdragning avslutade dagens program – precis som vanligt.

LÄS MER:Fullt ös på Rostock Festival – besökare trotsade regnet

LÄS MER:Nationaldagen firades i soligt Dals Rostock: ”Det är så stämningsfullt här”

LÄS MER:Fullsatt på stor modevisning på Wärs – här är bilderna