150-åring firades med jubileumstur – det skålades i Snäcke sluss

För att fira att Snäcke kanal fyller 150 år gick M/S Dalslandia från Håverud till slussen i Snäcke tur och retur. Med på färden fanns ett 70-tal personer som åt gott och underhölls av Trio Knarrby.
– Detta är en pärla som många missar, hoppas verkligen att fler upptäcker Snäcke, sa Lotte Edin Johansson, vd på Dalslands kanal AB.

ANNONS
|

När Dalslandia anlände till slusstationen i Snäcke steg Stig Bertilsson, ordförande i Dalslands kanal AB, iland för att hålla ett tal till 150-åringen.

Det var otroligt varmt och solen sken över deltagarna som satt och njöt i sommarkvällen. På land hade dessutom flera grannar samlats för att ta del av firandet.

– Det är sex år sedan Dalslands kanal fyllde 150 år och det firandet var lite mer påkostat än det vi har idag. Men Snäcke kanal är icke desto mindre en viktig del i kanalsystemet, inledde Stig Bertilsson med.

Han fortsatte med att berätta om kanalens historia. Hela Dalslands kanal hade cirka 40 000 slussningar under 2023.

Skålade för kanalen

– Det befäster hur mycket besöksnäringen och vi dalslänningar har glädje av att Dalslands kanal är en viktig del i vår tillvaro. Vi glömmer lätt hur vackert det är här, detta är livskvalitet. Glöm aldrig det, underströk Stig Bertilsson och utbringade en skål för Snäcke kanal.

Med på båtturen var bland annat Lotta Edin Johansson, vd för Dalslands kanal AB.

– Snäcke kanal är en pärla som många missar, hoppas att fler upptäcker platsen. Detta är första gången jag åker på kanalen och det är jättevackert. Det blir något helt annat att se allt från vattnet – en otroligt miljö Jag har rest mycket i Sverige, men Dalsland är något extra och jag kommer att rekommendera alla att åka hit , sa hon stolt.

Efter en stund är det dags för Dalslandia att vända tillbaka till Håverud. Passagerarna vinkar glatt när passagerarbåten glider iväg över vattnet och tutar hejdå till oss landkrabbor.

Är ju skitkul

Då blir det dags för tre killar, som fått vänta under hela proceduren, att slussa sig vidare upp i Ånimmen. Vid rodret står Alexander Edvardsson, som har med sig sina kompisar Benjamin Grimheden och Jerry Johansson.

– Det är första gången jag slussar, det är ju skitkul, utbrister Alexander glatt.

Slussvakten Peter Mol finns på plats och sköter slussningen. Han jobbar som slussvakt för tredje året. Andra året i Snäcke, innan dess jobbade han i Mustadsfors.

– För att fira att kanalen fyller 150 år delar vi ut tablettaskar till alla barn i sommar, det står Snäcke kanal 150 år på askarna, berättar Peter Mol, vars avbytare som slussvakt heter Ann-Christine Qvist.

Se videon över firandet:

Historik om Snäcke kanal

Strömmens sluss, norr om Snäcke, byggdes redan på 1840-talet men för att frakta gods mellan sjöarna Ånimmen och Östebosjön användes en hästdragen järnväg vid Snäcke. På 1860-talet började dock planerna på en kanal att ta form. En av de ivrigaste förespråkarna var Lisefors bruk, som senare blev Fengersfors bruk. Man bildade Snäcke Kanal AB och 1874 var kanalen och slussen klar.

Redan i början av 1900-talet var slussen otidsenlig och Fengersfors bruk, som då var den som utnyttjade slussen mest, byggde en ny. Brukets transporter upphörde 1963 och några år senare såldes Snäcke kanal till de skeppare som transporterade kvarts genom kanalen.

Det allra sista fartyget var Lindö som den 4 december 1971 passerade med 111 ton kvarts mot smältverket i Vargön. Sju år senare, 1978, var Snäcke kanal i så dåligt skick att den stängdes av länsstyrelsen. Inte förrän 1982 införlivades kanalen med Dalslands kanal. Slussportarna byttes ut och i juni 1985 kom trafiken igång igen.

Snäcke kanal

• 174 kilometer lång

• Har två slussar: Strömmen och Snäcke

• Antal slussningar i Strömmen 2023: 193

• Antal slussningar i Snäcke 2023: 248

• Vattenvägen går från Östebosjön via Ånimmen till sjön Ärr