Äldre trivs i Mellerud – ligger i topp i regionen

Det är bra att vara äldre och bo i Mellerud. I alla fall enligt en nyligen gjord ranking där kommunen är bäst i Västra Götalandsregionen.
– Det är flera faktorer som påverkar men framför allt att det är så nära till allt och att vi bryr oss om varandra, säger Lisbet Olsson i SPF Mellerudsbygden.

ANNONS

Hon finns på plats inne i Vuxenskolans lokaler på Storgatan denna tisdag tillsammans med Lennart Karlsson, Lennart Magnusson, Bertil Göransson, Margret Ewergård och Margareta Ekstein och diskuterar undersökningen.

Det är första styrelsemötet efter sommaruppehållet för SPF Mellerudsbygden. Det är en av augustis varmaste eftermiddagar med flödande solsken över Köpmantorget – en dag då många mår gott.

”Trivs bra”

Att de sex runt bordet trivs i Mellerud är helt klart. Bland flera viktiga saker upplever de att kommunen i stort lyssnar till dem och deras grupp av medborgare.

– Ja, så är det. Det är lätt att få kontakter på kommunen och ofta korta beslutsvägar, säger Lennart Karlsson, ordförande för SPF Seniorerna Mellerudsbygden.

Och småstad och äldre är en kombination som många gånger går bra ihop. Det kanske Mellerud är ett exempel på.

I den ranking som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort är Mellerud bäst i Västra Götalandsregionen och hamnar på plats 25 i Sverige.

Mäter olika tjänster

I sin undersökning har man vägt samman flera faktorer. Det handlar om hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, tillgången till särskilt boende för äldre samt upplevd trygghet med hemtjänsten.

Just hemtjänsten är en fråga som engagerar. I Mellerud har den varit i fokus många gånger både på gott och ont.

I den landsomfattande undersökning, kallad Hemtjänstindex, som SPF Seniorerna centralt har gjort två år i rad kom Mellerud på fjärde plats i Sverige 2022.

Förra året däremot rasade man till plats 193.

”Inte bra”

– Det är absolut inte bra. Man kan fråga sig hur det kan svänga så på ett år och vad som har hänt. Allt beror förstås på vilka frågor som ställs, säger Lennart Karlsson.

– Samtidigt är vårt hemtjänstindex en så långt som möjligt heltäckande undersökning för att mäta kvaliteten i hemtjänsten. Helt enkelt vilka kommuner som är bra och vilka som har en hemläxa att göra.

SPF Seniorernas index bygger på offentliga data. Mätmodellen är utvecklad med stöd av forskningsinstitutet RISE och kvaliteten mäts inom fyra delområden.

Det är information, biståndshandläggning, utförande och stöd och utveckling. Därför menar man att det faktamässigt är en faktatung utredning.

Hemtjänsten i fokus

Hemtjänsten är något som pensionärsorganisationerna håller ett extra öga på just därför så många av deras medlemmar är beroende av kommunens tjänster.

– Det är ett mått på hur mycket kommunen bryr sig om sina äldre invånare, säger Lennart Karlsson.

För övriga dalslandskommuner visar Länsförsäkringars undersökning ganska stor spridning i den totala listan över Sveriges kommuner.

Bäst efter Mellerud är Bengtsfors kommun, som ligger tätt efter Mellerud på plats 28. Färgelanda hamnar på plats 68 och Åmål på plats 97. Sämst placering får Dals-Ed på plats 175.

Totalt deltog 269 kommuner i undersökningen.

Kommunen nöjd

På Melleruds kommun är man förstås nöjd över resultatet.

– Det är jätteroligt att höra att Mellerud igen placerar sig så högt i denna rankning. Vi är mycket stolta över våra verksamheter som kan ge ett gott stöd till äldre och vi ser också att Mellerud är en bra kommun att åldras i, säger Tanja Mattson, socialchef i Melleruds kommun i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Margareta om digitala matinköpen: ”Saknar valfrihet”

LÄS MER:Dyrare för några när hemtjänsten inför nytt betalningssätt

LÄS MER:Unga A-traktorförare avlastar personalen i äldrevården