Unga A-traktorförare avlastar personalen i äldrevården

När kommunen sökte sommarjobbare till hemtjänsten hade de i år ett särskilt önskemål: ungdomar med A-traktorer. Tindra Svärd och Lina Martiensen har hunnit jobba fyra veckor och Isabell Norr och Kelsey Baldwin har precis börjat.
– Vi pratar om allt mellan himmel och jord med vårdtagarna, säger Lina Martiensen.

ANNONS

Isabell och Kelsey knackar på dörren och startar samtidigt mötet på jobbtelefonen. De går in och hälsar på Margareta Larsson, som är en av de första de träffar på tisdags förmiddagen.

Tillsammans sitter de runt Margaretas köksbord och går igenom inköpslistan för veckan. Isabell och Kelsey letar upp varorna på läsplattan, kollar kylen så att de inte lägger till en vara som redan finns, och klickar iväg beställningen.

– Jag tycker att det är roligt att de kommer hit. Det är bra att vi kan prata igenom vad som ska handlas, säger Margareta.

Hjälper till med service

Inför sommaren rekryterades ungdomar som personal på särskilt boende och inom hemtjänsten. Tanken var dels att avlasta den ordinarie personalen och dels att introducera unga för arbeten inom vården.

Tindra, Isabell, Kelsey och Lina har redan fyllt eller ska fylla 17 i år, och arbetar nu i sommar inom hemtjänsten. De har inga vårdande uppgifter, men hjälper till med service.

– Det har varit jätteroligt. Vi hjälper till med den digitala handlingen, städar, går på promenader och umgås med vårdtagarna, säger Tindra.

– Att få träffa de äldre är det roligaste med jobbet, säger Kelsey.

Kommunen riktade sig särskilt till unga A-traktorförare för att de enkelt skulle kunna ta sig till vårdtagare. Tindra, Kelsey, Isabell och Lina kör alla A-traktor, men det är bara Isabell och Tindra som har med sig fordonen till jobbet då de alltid åker två och två.

De arbetar i centrum och om en brukare bor nära väljer de ibland att cykla istället för att lägga tid på att hitta en parkeringsplats.

Fortsätta inom vården

Alla fyra är eniga om att det är de sociala besöken som är de roligaste.

– Vi pratar om allt mellan himmel och jord med vårdtagarna. Många har varit nyfikna på om man har gemensamma bekanta, säger Lina.

Isabell och Kelsey hade sin första dag i måndags. De säger att de fick många frågor av vårdtagarna, men att det var en bra första dag på jobbet.

Lina och Tindra som har hunnit arbeta några veckor inom hemtjänsten är båda nöjda med jobbet.

– Jag kommer nog inte fortsätta inom vården i framtiden, men jag kan absolut tänka mig att sommarjobba igen, säger Lina.

– Jag utbildar mig till undersköterska så jag kommer att fortsätta, säger Tindra.

LÄS MER:Satsningen: Unga ska avlasta personalen i äldrevården i sommar

LÄS MER:Margareta om digitala matinköpen: ”Saknar valfrihet”

LÄS MER:Elvira, Viggo och Lina vann med sina EPA-traktorer