Här kan du köpa en egen kyrka – för mindre än en halv miljon

En kyrksal, ett litet kök, ett par mindre allrum och en ståtlig allé. Den händige kan nu fynda en mindre kyrka i södra Dalsland. Utgångspriset på 425 000 kronor är säkert en av anledningarna till rekordintresset på Hemnet.

ANNONS

Den före detta missionskyrkan i Gestad, som numera går under namnet Equmeniakyrkan Södra Dal, byggdes av församlingen år 1921 och är 79 kvadratmeter stor. När mindre än tre dygn har gått sedan den lades ut till försäljning har redan 7600 besök registrerats på Hemnet.

– Det har varit mycket klick. Det är den fastighet som får betydligt flest visningar på Hemnet just nu, säger den ansvarige mäklaren Simon Bernhardsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Arkitekturpris till ombyggd kyrka

Några har redan bokat in sig på visningen till helgen. Kanske är de inspirerade av andra som byggt om liknande hus till unika privatbostäder, till exempel missionskyrkan i Sjuntorp som byggdes om av Vänersborgsarkitekten Lars Danielsson och vann Trollhättans stads arkitekturpris år 2006.

Köparen av kyrkbyggnaden i Gestad får räkna med en del renoveringsarbete.

I besiktningsprotokollet kan man läsa att delar av fasaden och takteglet behöver bytas ut. Fönstren behöver renoveras från grunden eller bytas. Byggnaden har rörelsesprickor och sättningssprickor, golvet i kyrksalen lutar och färgen i taket släpper. På övervåningen syns fuktskador på vägg och tak och skorstensmuren är dålig.

Inget kulturminne

– Det är renoveringsbehov, det får man ta i beaktande med priset. Därtill är inte vatten och avlopp indraget, konstaterar Simon Bernhardsson.

Den tidigare missionskyrkan finns med i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister, men utan något lagskydd. Det är alltså inte angivet som exempelvis byggnadsminne eller kulturminne.

Hur ofta händer det att du säljer en kyrka?

– Det är ju inte varje dag. Senast jag förmedlade något liknande var Frälsningsarméns fastighet i Vänersborgs centrum för ett par år sedan.

Den fastigheten används idag som en ren hyresfastighet.

– Nu får vi se vad det blir av den här, säger Simon Bernhardsson som håller lika troligt att någon köper fastigheten för att fortsatt driva församling, alternativt liknande verksamhet, där som att någon köper den för att göra om till privatbostad.

LÄS MER:Här har släkten brukat gården sedan 1600-talet

LÄS MER:Rebecca åkte ut från Bonde söker fru – hittade sin bonde i Mellerud

LÄS MER:Arbetslösa Catharina fick fast jobb vid 65: ”Lätt flytta till Mellerud”