Arbetslösa Catharina fick fast jobb vid 65: ”Lätt flytta till Mellerud”

Boden eller Mellerud? För Catharina Schönbäck var valet enkelt. En tidigare genomresa och en fika i Köpmannebro talade till Melleruds fördel.
– Och så avståndet förstås. Jag har ett hus på Tjörn. Det är lite väl långt till Boden dit jag också sökte men inte blev erbjuden jobb, säger Catharina Schönbäck med ett skratt.

ANNONS
|

Hon fyllde 65 år i februari, en ålder då många tackar för sig. Men inte Catharina, hon tänker annorlunda. Tre veckor efter att hon fyllde år började hon som fast anställd diakoniassistent i Melleruds församling. Då hade hon varit arbetslös i ett halvår.

– Jag är nog lite av en tvärt-emot-människa. Jag känner att jag fortfarande har något att ge så jag vill fortsätta att arbeta. De senaste åren har jag haft olika vikariat inom kyrkan i olika församlingar fram tills jag blev arbetslös.

I Mellerud

Nu har hon skrivit sig i Mellerud och hyr en lägenhet av Mellbo. Huset på Tjörn kommer hon att titta till då och då.

Mellerud var i stort sett inte mer än en flyktig bekantskap. Som hastigast hade hon passerat orten på genomresa och en sommardag stannade hon och resesällskapet i Köpmannebro för en kaffepaus. Det var allt.

Nu efter en dryg månad är hon full av entusiasm.

– Det är ett komplett samhälle. Det mesta finns här. Dessutom har jag blivit en del av en väldigt positiv arbetsplats.

Bred erfarenhet

Med en bakgrund som är mer brokig än de flestas känner hon att hon hamnat rätt i Mellerud. Hon är utbildad jurist och har arbetat i den rollen på Försäkringskassan, Hyresgästföreningen och Statens invandrarverk. Hon har även varit lärare en tid samt jobbat inom kriminalvården.

Sedan följde ett antal vikariat i församlingar inom svenska kyrkan tills hon landade i Mellerud. Kontakten med de blivande arbetskamraterna var positiv från början.

– När jag steg in i personalrummet innan de reste sej efter lunch kände jag att här är stämningen så god så får jag jobbet tackar jag ja direkt.

Nu vill hon engagera sig i samhället för att lära känna invånarna och områdets alla möjligheter. Naturen är ett stort intresse liksom att fotvandra. Då är förstås Kroppefjäll ett givet mål.

”Viktigt samtala”

Som ny i Mellerud har hon tankar om kyrkans verksamhet och att möta människorna.

– Kyrkan har en fantastisk verksamhet på dagtid för människor som inte arbetar. Jag vill också skapa aktiviteter för de som kan och vill på kvällstid.

Spontant nämner hon studiecirklar i ämnen som miljö och klimat, och att skriva och en en bokcirkel.

– Det ger tillfälle att samlas kring en fråga och reflektera över vad jag själv kan göra eller hur jag på något sätt blir påverkad i mitt liv om jag blir det. Det är viktigt att mötas och samtala med varandra, säger hon och tillägger.

– Jag hoppas att det ska finnas något för alla, säger Catharina Schönbäck.