Tuffare mobilregler efter Skolinspektionens kritik

Till höstterminen inför man på Rådaskolan nya regler kring elevernas mobiltelefoner. Nu kommer mobiler att samlas in på morgonen och ges tillbaka vid skoldagens slut.

ANNONS
|

Efter en inspektion under höstterminen 2023 riktade Skolinspektionen skarp kritik mot Rådaskolan. Melleruds kommun riskerade att få betala en halv miljon kronor i vite på grund av allvarliga och omfattande brister på skolan.

Tillsynen visade bland annat att det fanns omfattande brister i arbetet för att skapa studiero, trygghet och förhindra kränkningar

En handlingsplan togs fram för att åtgärda det som Skolinspektionen påpekat. När det exempelvis gäller Skolinspektionens kritik kring inrapporteringen av tillbud berättar rektorn Robert Olsson att man nu har tydligare rutiner och gränssättning när det gäller vad som ska anmälas till huvudman (skolchefen).

Kränkningar på sociala medier

För att kunna utreda och arbeta med konflikter skriver man tillbudsrapporter om händelser på skolan. Under vårterminen utreddes totalt 26 tillbud som handlat om allt från att elever kastat pennor mot varandra till att en elev tryckt upp en annan mot väggen.

I tillbudsrapporterna de senaste tre åren finns både kränkningar, bråk och konflikter som skett på skolan, men även en del som skett på sociala medier.

Som en del av åtgärderna efter Skolinspektionens tillsyn skulle man även upprätta nya rutiner kring eleverna mobiltelefoner. Inför höstterminen gäller nu nya regler och eleverna kommer att behöva lämna in sina telefoner på morgonen och få dem åter när skolan är slut.

”En frizon”

Beslutet beror delvis på att man vill bidra till att minska elevernas skärmtid och uppmuntra den sociala samvaron, men beslutet beror även på elevernas beteende på sociala medier.

– Det som händer på fritiden påverkar det som händer i skolan och vice versa. Och social medier har vi under perioder sett som ett bekymmer. Så ett av skälen till att ha mobilfritt i skolan är för att skapa en frizon för eleverna, säger Robert Olsson.

Med de nya reglerna berättar han att det kommer att finnas undantag för elever med särskilda skäl, exempelvis medicinska sådana. För den som behöver ringa sina föräldrar finns det, som tidigare, möjlighet att göra det. Detsamma gäller för om föräldrar behöver kontakta sina barn, som då kan ringa till kontoret.

Utmaningar

Att eleverna inte kan använda sina mobiler innebär förstås inte bara att deras tillgång till sociala medier försvinner.

Det är inte ovanligt att man använder sig av telefonerna för att exempelvis kolla sitt schema, vad klockan är och för att se vad lärarna lagt ut på plattformen Teams som skolan använder sig av.

Robert Olsson berättar att scheman och klockor sedan tidigare sitter uppsatta runt om i skolan. För de moment i undervisningen där man behöver använda olika digitala verktyg har eleverna varsin Ipad.

– Där har vi också en intressant diskussion om hur mycket vi ska använda det digitala. Vi får ju exempelvis nationella prov digitalt så vi kan inte stå utanför, men vi kan minska det. På Ipadsen kan vi iallafall styra det på ett annat sätt, säger Robert Olsson.

”Kommer vara jobbigt”

Robert Olsson säger att han är övertygad om att de nya reglerna kommer att vara jobbiga för många av eleverna.

– När det här har införts på andra skolor har det vanligtvis tagit några veckor innan eleverna vänjer sig. Det här med skärmtid är ju även svårt för vuxna och jag har förståelse för att det kommer bli jobbigt till en början, säger han.

Inför hösten har man även anställt en ny skolvärd som också kommer att få ett större ansvar än tidigare. Skolvärden kommer nu att ansvara för att skapa aktiviteter för eleverna på rasterna. Robert Olsson berättar även att man även arbetar med eleverna och elevrådet för att utveckla rastaktiviteter.

LÄS MER:Här är de mest omtyckta förskolorna i Mellerud

LÄS MER:Kulturprofilen Clas-Göran i pension: ”Vi har gjort skillnad”

LÄS MER:Ansökningssiffrorna till Dahlstiernska bättre än på länge