Här är de mest omtyckta förskolorna i Mellerud

Vilken förskola i Melleruds kommun hade föräldrarna rekommenderat? Svaret finns i kommunens förskoleenkät.
– Det är svårt att säga varför det skiljer sig mellan förskolorna i och med att personalen arbetar på liknande sätt, säger rektorn Johanna Englund.

ANNONS

168 föräldrar svarade på kommunens förskoleenkät som man genomför vartannat år. Föräldrarna fick svara på 10 frågor och ge ett betyg mellan 1 och 4, där fyra är mest nöjd.

2023 var svarsdeltagandet ovanligt lågt, med svar från totalt 41 procent av föräldrarna på kommunens sju förskolor.

– Vi var tyvärr sena med att skicka ut den vilket kan ha varit anledningen till detta. Det vi kan säga är att så här tycker den procenten av vårdnadshavare som har svarat, säger kultur- och skolchefen Anders Pettersson.

”Vi har inte blivit sämre på högläsning”

Frågorna som föräldrarna fick svara på var exempelvis hur de upplevde att de blev bemötta av personalen och hur de upplevde att deras barn trivs på förskolorna. På frågan om hur de upplever förskolan som helhet var det ingen av de sju förskolorna som fick lägre än en trea i snitt, men en av de frågor där förskolorna tillsammans fortsätter att få ett sämre omdöme för varje enkät gäller högläsning.

På frågan ”Upplever du att personalen dagligen läser för dit barn?” har de sju förskolorna tillsammans gått neråt, från 3,48 år 2017 till 3,05 år 2023.

– Personalen läser högt för barnen varje dag, men jag tror att vi behöver bli bättre på att kommunicera det till föräldrarna. En av de andra frågorna där förskolorna fått lägre betyg jämfört med tidigare år är om man upplever att man får tillräcklig information om den dagliga verksamheten, och jag tror att de här två hör ihop. Jag tror inte för en sekund att vi har blivit sämre på att läsa högt för barnen, säger Anders Pettersson.

Språkinlärning prioriteras

Att högläsning sker dagligen på förskolorna är något som rektorn Johanna Englund håller med om. Hon är sen i höstas rektor för Tallåsens, Lundens, Telaris och Ymers förskola, och berättar att läsning och språkinlärning är något man prioriterar högt.

– Vi jobbar otroligt mycket med det, men hur vi kan arbeta för att det ska synas tydligare för föräldrarna utöver det vi redan gör idag är svårt att säga, men vi har lite projekt på gång, säger hon.

Johanna Englund berättar att pedagogerna använder förskoleappen Tyra för att dagligen lägga upp information om vad man har arbetar med på förskolorna, däribland vilken bok man läst under dagen.

– Jag upplever att alla mina pedagoger pratar mycket med vårdnadshavarna även i hallen vid hämtning och lämning, men det är såklart svårt ibland att gå ifrån resten av barngruppen och gå igenom allt som man har gjort under dagen. Det är svårt att säga varför det skiljer sig mellan förskolorna för jag ser inte att man arbetar olika med varken kommunikationen eller högläsning.

– När vi lägger upp saker på Tyra är det ju också upp till föräldrarna hur mycket de går in och kollar i appen.

Högsta och lägsta har samma rektor

Den förskolan som fått högst betyg när föräldrarna fått ge omdöme om verksamheten som helhet är Tallåsens förskola, och den förskola där man fått lägst betyg i kommunen är Lundens förskola.

Förskolorna skiljer sig både i storlek och i vilken miljö de ligger i, men Johanna Englund som är rektor för de båda ser att man arbetar på liknande sätt.

– På Lundens förskola vet jag att det tidigare har varit en del rotation av personal vilket kanske påverkar omdömet, men samtidigt har det varit en liknande situation på de andra förskolorna. Vi har rekryterat fler förskolelärare och arbetslagen kan därför hålla sig mer intakta. Jag hoppas att detta tillsammans med andra satsningar kan höja omdömet inför nästa enkät.

Hur nöjd är du med förskolan som helhet?

1. Tallåsens förskola: 4,00 (2021: 3,78)

2. Åsebro förskola: 3,82 (2021: 3,87)

3. Telaris förskola: 3,73 (2021: 3,42)

4. Kroppefjälls förskola: 3,67 (2021: 3,65)

5. Markusgården: 3,42 (2021: 3,57)

6. Ymers förskola: 3,27 (2021: 3,35)

7. Lundens förskola: 3,11 (2021: 3,35)

Resultatet i enkätsvaren spänner mellan 1-4 där 4 är mest nöjd. Enkäten genomfördes mellan 21 april och 7 maj 2023. Totalt svarade 168 av 410 och svarsfrekvensen är mellan 35 och 47 procent på de olika förskolorna.