Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen: Så skyddar du dig från oseriösa hantverkare

Oseriösa hantverkare har tidigare varit ett stort problem i hela Västsverige. Nu upplever polisen i Dalsland att situationen är lugnare – men vill ändå att allmänheten är uppmärksamma.
– De hade inte kommit hit om ingen anlitade dem, säger Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed.

ANNONS
|

De knackar på dörren och erbjuder en renovering till ett pris som låter för bra för att vara sant. Arbetet utförs dåligt, och ibland inte alls, och priset är sällan det som först diskuterades.

– Det klassiska, som vi hade stora problem med i området tidigare, var asfaltsläggarna. De gick från dörr till dörr och valde ofta ut äldre personer. Många kunder gick in i det här affärerna för att det såg bra ut på pappret, men jobben blev väldigt dåligt utförda. När man sedan skulle betala var det inte heller det pris man tidigare kommit överens om och i vissa fall förekom även hot och våld, säger Peter Torstensson.

Vill inte ha tillbaka problemet

Han säger att man länge hade stora problem med de kringresande asfaltsläggarna, men att de inte kommit tillbaka efter pandemin och särskilda insatser i samarbete med gränspolisen.

– Men vi vill inte ha tillbaka problematiken så det gäller att kunder vet vilka de anlitar. Även om just asfaltsläggarna är borta så förekommer ju ändå oseriösa näringsidkare. Det är tyvärr vanligt att det uppstår konflikter mellan kunder och hantverkare, säger han.

För bra för att vara sant

För att undvika att bli lurad gäller det att kontrollera företagen man anlitar. Peter Torstensson främsta råd till allmänheten är att inte lockas av låga priser.

– De fortsätter ju för att folk faktiskt anlitar dem. Det är samma som med många stölder. Cyklar stjäls för att folk köper dem. Om en affär låter för bra för att vara sann så är den det, säger han.

Polisens tips

• Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

• Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

• Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svenskt F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

• Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

• Teckna ett skriftligt avtal där ni skriver vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

• Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen

LÄS MER:Man vinglade längs med vägen – kastade kniv in diket

LÄS MER:Mellerud får trygghetsvärdar – ska synas vid 100 tillfällen

LÄS MER:Udda besöksmålet: Här har kriminella avrättats i 500 år