Nu är våffelspecialen tillbaka – Kanya återupptar traditionen

Onsdagen 12 juni kunde uppmärksamma lunchgäster se att Hörnans våffelspecial – med korvar i våfflan – fanns med som dagens rätt hos Kanyas Caféhörna.
Melleruds Nyheter begav sig dit för att proväta och lyssna till den sanna historien bakom den traditionella rätten som satt Mellerud på kartan.

ANNONS
|

Det visar sig att Kanya Tipmungs man Lars Pilström har nära kopplingar till ursprunget. Det var hans farmor och farfar Anna och Carl Pihlström som införde våffelspecial i Mellerud.

– Men det är min bror Kenneth som minns det bäst, han växte upp med våffelspecial, säger Lars Pilström.

Under ett telefonsamtal med nämnde Kenneth, som bor i Kil, får vi den sanna historien. Han var nämligen med.

Sålde från en vagn

– Farmor Anna var en liten och seg gumma, medan farfar Carl var stor och kraftig. Men när farmor sa något så lydde han. Farfar jobbade åt kommunen och var riksspeleman. Farmor började sälja korv med bröd från en liten vagn som farfar cyklade ut till olika evenemang. Mest till Idrottshuset när det var dans och till Rådavallen vid fotbollsmatcher, berättar han.

Senare fick de tillstånd att bygga en korvkiosk vid den minigolfbana som på den tiden låg vid Österrådaplan. Här sålde Anna korv med bröd i ganska många år.

Sedan fick de möjlighet att ha en lokal inne i busstationen vid Österrådaplan, det var någonstans 1953-1955. Då började de sälja korv, bröd och mos.

Brödet tog slut

– Farfar skalade potatisen och kokade moset hemma och körde det sedan till farmor. En dag i mitten av 1950-talet tog korvbrödet slut och då stekte farmor våfflor istället för att se hur det blev. Det var så våffelspecialen blev till. Korv, våffla och mos blev en väldigt populär rätt som jag älskade. Jag åt mer i farmors korvkiosk än hemma och jag och hustrun äter det fortfarande – minst varannan vecka, berättar Kenneth Pihlström.

Han minns att det startade ytterligare en korvkiosk i Mellerud som också började sälja våffelspecial.

– Pappa Gösta tog över farmor och farfars korvkiosk, men han drev den bara under några år. Han jobbade som lokförare också så han hade inte tiden.

Lars Pilström fick som uppgift att testa rätten innan den började säljas under onsdagen.

– När vi växte upp åt vi den ofta hemma. Det finns en del efterkonstruktioner vad våffelspecial innehåller. Det ska till exempel vara varmkorv, inte grillad korv för det hade man inte på 1950-talet. Förutom korv, våffla och mos som är basen kan man lägga till det man själv tycker om. Farmor tog det som fanns helt enkelt, förklarar han.

Kanya införde rätten – efter påtryckningar

Anledningen till att Kanya Tipmung införde den traditionella rätten är påtryckningar.

– Ja, Birgitta och Lennart Karlsson har varit på mig flera gånger. Så jag tänkte ”det kan ju inte vara så svårt”, säger hon.

Hjälpen fanns ju nära för att få till rätt ingredienser. Både maken Lars och svågern Kenneth har tillfrågats och visst blev det bra.

Johannes Nilsson från Melleruds Nyheter smakade på våffelspecial för första gången. Han blev mäkta imponerad.

– Det var oväntat gott. Jag kan förstå om många är tveksamma till kombinationen, men jag tycker verkligen att man ska ge rätten en chans. Det är ju en klassisk Mellerudsrätt, säger han.

– Vi har alltid hemgjord mos, det måste det vara. Man kan till exempel välja att lägga till lingon- eller jordgubbssylt, senap, ketchup och bostongurka. Vi ska försöka ha våffelspecial som en rätt på vår meny här på cafehörnan, konstaterar Kanya Tipmung.

LÄS MER:Från Thailand till Mellerud – Kanyas oväntade resa till framgång

LÄS MER:Kanya vill växa i centrum: ”Finns ingen lokal”

LÄS MER:Kanya Tipmung's Thai AB: Här är de viktigaste siffrorna från 2023