Kanya Tipmung hoppas kunna växa och efterlyser mer lokalutrymme.
Kanya Tipmung hoppas kunna växa och efterlyser mer lokalutrymme. Bild: Tommy Löfgren

Kanya vill växa i centrum: ”Finns ingen lokal”

När Kanya Tipmung tog över hörnlokalen i kommunhuset gjorde hon en rejäl investering. I dag är Kanyas Caféhörna etablerad och välbesökt. Nu vill hon växa och anställa fler personal. Men lokalbrist sätter stopp.

ANNONS

– Köksdelen är för liten. Jag kan laga mat i begränsad omfattning. Istället får vi hämta mat från restaurangen I Melleruds Handel en till två gånger per dag och köra hit. Det är ingen bra lösning, inte miljövänligt, säger hon.

Samtidigt som hon är medveten om att det saknas lokaler i centrum sneglar hon på Medborgarkontorets utrymmen i anslutning till Kanyas Cafehörna.

Skulle passa

– Varför måste det ligga just där? Det borde finnas andra utrymmen som skulle passa för dem. Jag har hamnat i ett dödläge, ett Moment 22, säger hon.

På kommunen är man medveten om hennes vilja att växa och expandera verksamheten.

– Vi har inga lokaler i dagsläget att erbjuda. Det har vi framfört i våra kontakter med henne, säger Peter Mossberg, fastighetschef i Mellerud.

Han berättar samtidigt att hennes synpunkter finns med i den pågående utredningen om kommunhusets framtida lokalytor. Den beräknas ta ett par år.

”Känns pinsamt”

Kanya Tipmung säger också att hon saknar utrymme för att bygga en kundtoalett.

– Det känns lite pinsamt att behöva hänvisa kunder och turister till den kommunala toaletten på torget. Den personaltoalett vi har får vi inte dela med kunder. Sådan är lagen.

Annars är hon nöjd med Melleruds kommun som hyresvärd och den hjälp hon fick när hon övertog lokalen i september 2022. Ganska snart blev den en träffpunkt för äldre personer som tycker att det är för långt att gå ner till Melleruds Handel där hon har sin inarbetade Kanyas cafè och restaurang.

– Jag har många äldre gäster som träffas här för att prata. För dem har det blivit en social träffpunkt. Det känns bra att de har ett ställe att träffas på, säger hon.

LÄS MER:Paintbollsatsning fyller Coophuset i Mellerud

LÄS MER:Vuxenskolan tvingas lägga ner kontoret i Mellerud: ”Har inte råd”

LÄS MER:Mellerud får trygghetsvärdar – ska synas vid 100 tillfällen