Studieförbundet Vuxenskolan lägger från och med årsskiftet ned sitt kontor i Mellerud.
Studieförbundet Vuxenskolan lägger från och med årsskiftet ned sitt kontor i Mellerud. Bild: Tommy Löfgren/TT

Vuxenskolan tvingas lägga ner kontoret i Mellerud: ”Har inte råd”

Nu slår neddragningen av stödet till folkbildningen mot Mellerud. Det är Studieförbundet Vuxenskolan, SV, som tvingas att stänga sitt kontor.
– Vi har inte råd att ha lokalen kvar, säger Lena Hesselroth, teamledare för Dalsland.

ANNONS

Orsaken är att regeringen kraftigt minskat stöden till studieförbunden. Det handlar om 250 miljoner kronor för 2024 följt av ytterligare sänkningar på 100 miljoner 2025 och 150 miljoner 2026.

– En neddragning med 30 procent märks. Det måste få effekter. Det som är dyrast för oss är lokalhyror och personal. Nu har vi inte råd att ha kvar lokalen i Mellerud, säger Lena Hesselroth, verksamhetsledare och teamledare för SV Dalsland.

Kvar i Dalsland

Kontoret på Storgatan i Mellerud blir kvar året ut. Den person som är anställd kommer därefter att arbeta utifrån kontoret i Vänersborg. Kvar i Dalsland blir fem personer som utgår från kontoren i Åmål och i Högsäter.

– Vi kommer fortsatt att bedriva verksamhet i Mellerud precis som tidigare. Skillnaden blir att vi kommer att vara i andra lokaler. Vi letar just efter lokaler vi kan vara i, säger Lena Hesselroth.

Studieförbundet Vuxenskolan är ett av de största studieförbunden i Dalsland. I Mellerud är man näst störst räknat i andelen studiecirklar och kulturarrangemang. Det är en position man vill behålla, eller helst bli större.

Drog sig ur

Fram till för ett år sedan fanns också Centerpartiet i lokalen men drog sig ur på grund av kostnaden. Partiet är nu utan lokal i Mellerud. Även SPF Seniorerna finns i lokalen med sin cirkelverksamhet men betalar ingen hyra.

Regeringens neddragning av stödet får också konsekvenser för andra studieförbund verksamma i Dalsland. I Bengtsfors har till exempel Sensus beslutat att stänga sitt kontor i sommar och har sagt upp en anställd.