Paintbollsatsning fyller Coophuset i Mellerud

Nu kommer Coophuset vid Köpmantorget att få nytt liv. Det är en nybildad paintballförening som flyttar in och hyr lokalen.
– Det här är en satsning på ungdomar. I paintball får man utlopp för mycket energi. Det passar många som inte sysslar med andra sporter, säger Henrik Dalman, som är initiativtagare till Melleruds Paintballförening.

ANNONS
|

Men han är tydlig med att det inte ska bli någon ”lekstuga”, en plats att bara hänga på.

– Det måste finnas regler hur man ska uppföra sig. Vill man bara ha ett ställe att hänga på så är inte det här rätt plats. Här spelar vi, säger han.

Kulor av gummi

I Coophuset handlar det om inomhusvarianten av paintboll. Den heter reball och spelas med återanvändbara gummikulor. I mitten av maj hoppas man att allt ska vara klart för att slå upp dörrarna.

När utomhussäsongen börjar vill föreningen hålla till vid bågskyttebanan vid Ängenäs. Då spelas paintball med färgkulor.

För Henrik Dalman handlar det om snabba ryck. De första tankarna på en paintballsatsning i Mellerud fick han i februari. Det var dels i samband med en resa till Västerås för att köpa en kompressor och senare under en stunds funderande i frisörstolen.

– När jag satt där och blev klippt kom jag på att Coophuset stod tomt och skulle passa perfekt.

En tidsbegränsad uthyrning

Hos kommunen blev han direkt positivt bemött. Men saken var inte fix och färdig för det. Fastigheten är planlagd för handel och kontor. Därför krävs det en ny plan med en annan användning för att det ska kunna bli paintballverksamhet där.

Det arbetet pågår. Jörgen Eriksson (KiM), byggnadsnämndens ordförande, berättar att förvaltningarna jobbar på en lösning.

– När väl planen är ändrad kan vi i byggnadsnämnden ge tillfälligt bygglov under en begränsad tid. Jag kan inte se att vi inte skulle komma fram till en lösning, säger han.

Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande, är positiv till att det blir mer liv och rörelse vid torget. I det här fallet så länge det saknas politiska beslut om Coopfastighetens framtid.

– Vi har varit tydliga med att det handlar om en tidsbegränsad uthyrning. Till att börja med ett år. Sedan får vi ta det därifrån när vi vet mer om vad som ska hända med fastigheten, säger han.

Bygga långsiktigt

Henrik Dalman och de andra i den nybildade föreningen hoppas på längre hyrestid än så. Han pratar om minst fem år.

– Tanken är att bygga upp en verksamhet i Mellerud som också kan leda till att vi kan spela mot andra lag i en serie. Dessutom kommer vi att dra hit spelare från Göteborg och Norge. De kommer säkert bli hungriga och passar kanske på att handla andra saker när de är här. Det har andra verksamheter runt torget nytta av, säger Henrik Dalman.

Satsningen är geografiskt riktig. Henrik Dalman pekar på att närmaste inomhushall för paintball finns i Falköping. Därför menar han att det blir ett stort upptagningsområde.

Paintball har spelats i Sverige sedan 1990-talet och 2010 startades Svenska Paintballförbundet. Syftet är att främja paintball i alla dess förgreningar. Bland annat har SM spelats.

Henrik Dalman bubblar av idéer och entusiasm. Han och hans kollegor håller just nu på med att riva ut den gamla inredningen och annat material.

På konstgräs

Planens yta blir 30 gånger 25 meter. Den får en beläggning av konstgräs. Vidare kommer nät att sättas upp runt om. De gamla kontorsutrymmena byggs om med pentry, omklädningsutrymmen och samlingsrum.

På banan placeras uppblåsbara hinder i plast som är flyttbara. De utgör också skydd för spelarna när de försöker ta sig fram mot motståndarna utan att själva bli träffade.

Det handlar om en hel del pengar i investering för att få ordning på lokalen och utrusta den med material. Sedan tillkommer hyran till kommunen. Henrik Dalman vill inte säga hur mycket.

Han har själv spelat mycket paintball. Han började tidigt som tonåring och var mycket aktiv tills det blev ett naturligt uppehåll när livet i övrigt krävde det. Men förra året fick han ett sug igen och ringde ett par gamla kompisar.

– Vi var alla på hugget och kände att det här måste vi ta vara på, säger han.

Resultatet blev att det bildade Paintballbolaget i Väst AB. De tre delägarna är Henrik Dalman, Henrik Nilsson från Mellerud och Joakim Johansson, Skara.