Från Thailand till Mellerud – Kanyas oväntade resa till framgång

Kanya Tipmung lämnade sitt hemland Thailand när hon var 18 år, och hamnade i Mellerud. I dag är hon välkänd i orten, och driver flera framgångsrika restauranger.
– Jag har haft väldigt tur i Sverige, säger hon.

ANNONS
|

Det börjar närma sig lunchtid, och på Kanyas Café och restaurang på Melleruds handel har redan ett flertal hungriga besökare slagit sig ner för att äta sig mätta.

Kanya Tipmung, 54, är inget okänt ansikte för Mellerudborna. Hon driver och äger totalt fyra restauranger, och öppnade sin första 2012.

Även om just den första restaurangen inte finns kvar i dag, så blomstrar ändå hennes andra verksamheter. Så pass att Melleruds Nyheter nyligen skrev om att hon vill utöka kapaciteten på restaurangen i centrum.

Uppvuxen med matlagning

Kanya föddes i norra Thailand, och växte upp på landet.

– Jag var en bondtös. Jag har nio stycken syskon, och vi hade det fattigt. Men jag har alltid jobbat hårt, redan sen barnsben, säger hon.

Hon fick lära sig att laga mat i tidig ålder, då det i Thailand anses viktigt att kvinnor ska kunna det.

– Man får lära sig grundläggande matlagning, som kött- och knivhantering. Det är så där, ingen vill ha en tjej som inte kan laga mat, berättar hon.

Hon säger att det i början var mer ett krav, men att det med tiden blev ett stort intresse.

– Maten i Thailand är väldigt mycket i centrum, man lagar massor med mat. Det är en naturlig del som jag växte upp med, och jag har nog aldrig träffat en thailändska som inte tycker om att laga mat. Det är så man ses och umgås, säger hon.

Stor omställning från Thailand

Till Sverige kom hon 1988, efter att en av hennes systrar flyttat till Mellerud.

– Jag var bara 18 år och hade inte ens varit i Bangkok när jag kom hit, så det blev en stor omställning.

Matlagningen blev en slags räddning för henne i början i Sverige.

– Det var väldigt fint med snö, men jag tröttnade ganska snabbt på vintern. Och det var väldigt ensamt. Men vi lagade ofta mat och bjöd hem folk, så vi tog med oss den kulturen hit, säger hon.

Efter att ha provat lite olika yrken utbildade hon sig till undersköterska och jobbade inom demensvården under många år. Där träffade hon också sin man, och flyttade till Mellerud 1991.

– Jag har också alltid varit väldigt samhällsintresserad och jobbat fackligt, säger hon.

Men att hon skulle byta bransch och börja driva restauranger var egentligen aldrig planen.

– Det var en tillfällighet att jag tog över restaurangen på Storgatan. Men jag har ju alltid haft intresset, och jag är en sån person som när jag ger mig in i något så gör jag det till hundra procent. Jag jobbar dygnet runt, i princip, säger hon.

Stöd från personal och vänner

Kanya berättar att hon aldrig skulle ha kunnat kommit så här långt utan nära och kära, samt sin personal.

– Min man har alltid stöttat mig, trots att han inte har det här intresset. Det har krävt mycket tid att kämpa för allt det här, och jag har haft tur med bra medarbetare som stått vid min sida, säger hon.

Med sina fyra restauranger i dag så har hon fullt upp. De serverar både buffé, men erbjuder också avhämtning.

– Under sommaren så pratar vi nog ungefär tusen portioner om dagen. Det var mycket det som också räddade mig under pandemin, eftersom vi redan hunnit börja med take-away, säger hon.

Hon menar att hon är glad över att hon började inom restaurangbranschen, och att det har gett henne väldigt mycket.

– Jag har fått lära mig massor. Både ett nytt språk och kultur, men jag möter också många fina människor i min vardag. Jag har haft väldigt tur i det svenska samhället, säger hon.

Även några motgångar

Men allt har inte bara varit en dans på rosor. Alla satsningar har inte gått lika bra som de i Mellerud.

– Jag öppnade en restaurang i Åmål 2016, men det var väldigt svårt att få ihop bemanning, så jag fick sälja den 2018, säger hon.

Men Kanya ser ändå positivt på det.

– Det var också en erfarenhet, man lär sig av allt, säger hon.

Skrattar vid tanken av pension

Hennes man har precis gått i pension, men Kanya säger att hon har minst fem år till att ge.

– Det är klart att jag börjar känna mig trött, men jag är också den jag är. Jag har inte ont av att jobba, jag trivs. Varje dag ger så mycket, säger hon.

I dag är hennes tre barn vuxna, och hon har även precis fått barnbarn. Hon vet inte riktigt vad som kommer hända med hennes verksamheter när hon väl slutar.

– Kanske att någon av mina familjemedlemmar tar över, men jag vet inte än. Jag tror dock att jag aldrig kommer sluta helt, jag kommer nog alltid att vara aktiv.

Restaurangen håller nu på att bli full, och Kanya måste fortsätta jobba.

– Nu ska jag laga mat, för en kock är på semester. Sen ska jag lägga schema, och göra klart för löner. Jag gör allt själv, både pappersarbete och matlagning, säger hon och skrattar.

Kanyas restaurangimperium

Kanyas Café och Restaurang, Kanyas Café och Restaurang i Melleruds handel, Kanyas Thairestaurang och Kanyas Pizzeria och Grill.