Jättelik solcellspark planeras – kan försörja hela Mellerud

Örsberg utanför Mellerud kan bli platsen för en solcellspark med en effekt som i stort sett motsvarar hela elförbrukningen i kommunen.
Det är Solkompaniet AB som hoppas kunna börja bygga anläggningen under 2027.
– Vi arbetar för att bidra till den gröna omställningen i Sverige med fokus på solenergi, säger Camilla Kylin, projektledare för solcellsparken i Mellerud Örsberg.

ANNONS
|

Företaget arrenderar 180 hektar uppdelat på tre större områden med sammanlagt elva markägare. Cirka 146 hektar beräknas upptas av anläggningen.

Här vill företaget installera cirka 200 000 solcellspaneler och sätta upp ett 30-tal transformatorstationer. Innan strömmen kan levereras ut på elnätet behöver den transformeras till växelström.

Anläggningen beräknas fungera i minst 40 år till 2069 eller längre.

Flera intressen

Att man hamnade just i Ör har sin historia. Här sammanföll två intressen.

– Vi genomför kontinuerligt undersökningar av lämpliga platser för solcellsparker. När vi tittade på det här området blev vi också kontaktade av en markägare som var intresserad av solenergi, säger Camilla Kylin.

Ett viktigt skäl till val av plats är att det finns flera bra förutsättningar för en lyckad lokalisering. Det är lätt att bygga på området sett bland annat till naturvärden med så lite påverkan som möjligt på miljön. Dessutom finns det en positiv kontakt med markägarna.

En springande punkt för det planerade bygget är förutsättningarna för att komma ut på elnätet och sälja sin energi. I Mellerud finns den möjligheten via en elnätstation inom området.

Byggnationen av solcellsparken beräknas ta mellan åtta och arton månader.

Nästa hela förbrukningen

Den förväntade effekten beräknas bli cirka 144 000 MWh. För att sätta det i relation till marknaden kan nämnas att förbrukningen i hela Melleruds kommun under ett år är cirka 158 000 MWh.

Samråd råd enligt miljöbalkens 12 kapitel paragraf 68 har hållits med länsstyrelsen där länsstyrelsen yttrat sig och begärt kompletteringar innan det kan bli ett godkännande av samrådet.

Närmast ska Solkompaniet besvara länsstyrelsens begäran om komplettering. Bland annat att beskriva hur de delar av marken som inte omfattas av solceller kommer att brukas.

Solkompaniet måste också göra en noggrannare utredning av jordbruksmarkens produktivitet. Länsstyrelsen efterfrågar också hur några kulturmiljöer som eventuellt kan påverkas av en anläggning.

Som projektledare för solcellsparken har Camilla Kylin även skickat ut informationsbrev och samrådshandlingar till grannar och närboende i två omgångar.

Yttranden från närboende kommer att sammanställas i en samrådsredogörelse och biläggas kompletteringen till länsstyrelsen. Totalt har ett 70-tal brev skickats ut.

Ersätter fossila bränslen

Hon ser en etablering som ett steg till ersätta fossila bränslen med grön energi.

– Det är en möjlighet till att bidra till den gröna omställningen vi så väl behöver.

Området ligger till största delen på jordbruksmark med klass 3 samt en mindre skogsmark som relativt nyligen avverkats. Det är Jordbruksverket som klassar jordbruksmark efter bäst förutsättningar för produktion. Siffran 10 är högst.

LÄS MER:Näs kan få solcellspark – här vill Eolus bygga

LÄS MER:Dalslands första trafikljus på plats: ”Folk ska haja till”

LÄS MER:Storsatsning på ny silobyggnad gynnar lantbrukarna på Dal