Exempel på markbaserad solcellspark. Arkiv.
Exempel på markbaserad solcellspark. Arkiv. Bild: Håkan Johansson

Näs kan få solcellspark – här vill Eolus bygga

Ska Näs i Mellerud bli platsen för en solcellspark? Det är bolaget Eolus som vill bygga en anläggning på 50 hektar. Produktionen ska motsvara behovet av hushållsel för 7 800 småhus per år.

ANNONS

Solcellsparken är under planeringsstadiet. För att utreda om företaget över huvud taget får bygga den har de skickat en miljöanmälan enligt 12 kapitlet 6 paragrafen till länsstyrelsen.

På området Näs, sydost om Melleruds tätort, bedömer företaget kunna rymma solcellspaneler med en sammanlagd effekt på 41 MW.

Som 7 800 småhus

Nettoproduktionen beräknas uppgå till 39 000 MWh per år. Det är det lika mycket som 7 800 småhus drar per år i hushållsel. Ett annat mått på energi företaget anger är att det motsvarar 19 miljoner mil med elbil per år.

Bygget av anläggningen beräknas starta i augusti 2027. Solcellspanelerna planeras att installeras i parallella södervända rader. De sätts upp på metallstativ som är pålade i marken med minst fem meters avstånd mellan raderna.

I anläggningen ingår en större transformator tillhörande nätägaren Vattenfall och cirka tolv stycken mindre uppsamlingstransformatorer som tillhör Eolus

Här skiner mer

På den aktuella platsen lyser solen mer än på många andra ställen. Solstrålningen är högre än genomsnittet. Anläggningen beräknas producera energi i 40 år.

Projektområdet består av jordbruksmark och skogsmark. Avverkning kommer att ske av skogen. I väst överlappar området Järns mosse. Öster om området ligger Näs mosse. 500 meter norr om projektområdet ligger sjön Vänern.