Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Hemmet var fullt av kattbajs– nu tas alla katter från ägaren

Katterna levde i ett hem täkt av avföring och urinfläckar trotts flera besök från Länsstyrelsen. Nu ska alla tas omhand.

ANNONS

I slutet av april förra året fick Länsstyrelsen in klagomål om att en man i 60-årsåldern i Melleruds kommun inte tog hand om sina katter. Mannen hade då 12 katter och vid Länsstyrelsens första besök hos mannen upptäckte man att de levde i en mycket smutsig miljö.

I slutet av september gjordes en uppföljande kontroll. Mannen var inte hemma vid tillfället, men genom fönstren gick det att se att hemmet var fyllt med avföringshögar och urinfläckar från katterna.

Över telefon berättade mannen för Länsstyrelsen att han planerade att minska antalet katter för att lättare kunna hålla rent och i mitten av november samma år meddelande han att åtta av katterna hade avlivats.

I november fick mannen ett föreläggande om att hålla katternas inomhusutrymmen rena och fria från urin och avföring. Men vid nästa kontroll var utrymmena lika smutsiga och mannen fick då ett förläggande med vite.

Det senaste besöket gjorde Länsstyrelsen tillsammans med polisen i maj i år. Den här gången kunde man gå in i hemmet och möttes av samma avföringshögar som man tidigare sett genom fönstren.

Kattlådorna var överfulla med avföring och urin, och ammoniakhalten i hemmet var hög.

Nu har Länsstyrelsen med stöd av djurskyddslagen fattat beslut om att samtliga katter ska omhändertas.

LÄS MER:Anmäls för vanvård av djur – 18 katter i tvårumslägenhet

LÄS MER:Insändare: Nu har det hänt igen – katt överkörd på gatan

LÄS MER:Se upp för vilt i Mellerud – rådjur och vildsvin i kollisioner