Anmäls för vanvård av djur – 18 katter i tvårumslägenhet

Katter som bor hemma hos en vårdtagare i Melleruds kommun riskerar att utsättas för vanvård. Det har vårdpersonal reagerat på och anmält till länsstyrelsen i Vänersborg.

ANNONS
|

Enligt anmälan har personen fem sex okastrerade och omärkta katter hemma i sin tvårumslägenhet i Melleruds kommun. De är både ute- och innekatter.

Två av katterna ska ha fått tolv kattungar. Totalt finns det då 18 katter i lägenheten.

För få kattlådor

Vårdpersonalen har erbjudit sig att hjälpa till så att katterna kommer till veterinär för kastrering – men det har inte personen velat få hjälp med, enligt anmälan.

I sin anmälan skriver personalen att katterna får mat och vatten, men att det är för få kattlådor att uträtta behov i. Personalen skriver också ”När kattungarna växer upp finns risken att de vandrar i väg till nya områden”.

Personalen uppger att risken för vanvård pågått i flera månader. Anmälan gjordes den 16 april.

Lex Maja-anmälan

Den första april 2019 ändrades sekretessbestämmelserna så att personal nu har rätt att göra en så kallad lex Maja-anmälan om misstänkt vanvård av djur hos personer de vårdar.

Lex-Maja är det vardagliga namnet för de bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen som ger person verksam inom vård och omsorg att utan hinder anmälan misstanke att djur vanvårdas.