Fastighetsägaren efter branden: ”Det kommer ta lång tid”

Lite över en månad har gått sen den kraftiga branden på Storgatan. Än så länge är det mycket renoveringsarbete kvar innan hyresgäster kan flytta in igen.
– Butiken var ju totalt nedbrunnen, säger fastighetsägaren Svante Blomberg.

ANNONS
|

Branden på Storgatan i slutet av mars lämnade stora skador på den tre våningar höga fastigheten. Branden bröt ut tidigt på morgonen och släckningsarbetet avslutades vid klockan 11, men butiken på bottenplan var totalförstörd när räddningstjänsten lämnade platsen.

Lägenheten på mittenplan blev både rök- och vattenskadad och golvet behövde brytas upp av räddningstjänsten för att säkerställa att elden var släckt. Lägenheten längst upp i fastigheten blev även den rökskadad.

LÄS MER:Total förödelse inne i brandskadade huset

LÄS MER:Storbrand i centrala Mellerud förstörde hus – boende fick evakueras

Hyresgäster har fått hitta annat

Egentligen var det planerat att nya hyresgäster skulle flytta in i lägenheten på husets tredje våning i april, men skadorna har gjort att de har fått söka en annan lägenhet.

– Det är väldigt tråkigt. Lägenheten skulle ju bara saneras, men golvet i trapphuset och hallen behöver brytas upp på grund av vattenskador. Då går det ju inte för hyresgäster att bära möbler eller överhuvudtaget gå där, säger Svante Blomgren.

Arbetet med att renovera fastigheten hittills har inneburit en hel del städande och Svante Blomgren tror att det kommer att bli ett långt projekt.

– De har sanerat och sopat ut en massa sot och skräp, sånt som har brunnit då, men nu ska det ju rivas och saneras och torkas upp innan de kan börja spika upp nytt material. Det behöver vara luktfritt innan, säger han.

Förundersökningen läggs ned

Särskilt vattenskadorna efter släckningsarbetet har gjort att det är mycket som behöver göras.

– När räddningstjänsten släckte branden så spolade de in så mycket vatten att det även droppade ner i källaren. Där måste också golvet öppnas för att få torka.

Efter branden upprättades en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men polisutredningen har nu lagts ned.

– Det vi kan se av platsundersökningen är att det troligtvis är ett elfel som har orsakat branden, säger Mattias Haffelström, gruppchef och förundersökningsledare på polisen.