Storbrand i centrala Mellerud förstörde hus – boende fick evakueras

En brand startade tidigt på fredagsmorgonen i ett flerfamiljshus på Storgatan 6 i Mellerud. En livsmedelsbutik på bottenvåningen blev helt utbränd, medan två lägenheter rökskadades och sex personer fick evakueras.

ANNONS
|

Henrik Karlsson är styrkeledare för räddningstjänsten. Larmet inkom 05.28 och han var först på plats på Storgatan. Han berättar att han möttes av tät rök och lågor som slog ut genom livsmedelsbutikens skyltfönster och entrédörr.

– Jag sprang dit och påbörjade släckning med pulversläckare och pulvergranat. Jag möttes av fyra personer som kom ut på baksidan, de bor i lägenheten på mittenvåningen. En av dem försökte rusa in för att rädda en katt, men lägenheten var helt rökfylld så jag fick dra ut honom ur lägenheten, berättar Henrik.

Rökdykare gick in i huset

Mellerudsstyrkan var först på plats och påbörjade släckning i butiken, medan rökdykare gick in i lägenheten på mittenplanet. Räddningstjänsten från Brålanda anslöt och började invändig släckning i butiken. Även styrkan från Åsensbruk deltog, bland annat med rökdykare. Vänersborg förstärkte med höjdfordon och Bengtsfors anslöt för att gå in med skärsläckare i bjälklaget eftersom det brann i konstruktionen mellan golv och tak.

Vid 10.30-tiden berättar Henrik Karlsson att man jobbar med att frigöra mellanplanet genom att såga upp vardagsrumsgolvet i lägenheten på mittenvåningen för att bekräfta att det inte brinner i trossbotten, som består av tätt packat sågspån.

Butiken blev helt utbränd, lägenheten på mittenplanet blev rejält rök- och vattenskadad. Lägenheten högst upp har enbart rökskador.

– Positivt är att byggnaden står kvar och att det inte spridit sig mer än till butiksutrymmet, säger Henrik Karlsson.

Han uppskattar att det totalt med räddningstjänsten, polis och ambulans var ett 40-tal personer och elva fordon på plats.

När räddningstjänsten arbetat klart på platsen satte polisen upp avspärrningar vid butiken samtidigt som en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättades.

Brunt vatten från kranarna

Räddningstjänsten behövde större mängder vatten med anledning av brandsläckningen på Storgatan 6. När en större mängd vatten tas ut samtidigt kan det innebära att vattnet blir lite brunfärgat. Det meddelade Melleruds kommun på sin hemsida under fredagen.

Man skrev även: ”Detta kan påverka dig med kommunalt vatten i eller från Mellerud. Om det kommunala kranvattnet skulle färgas brunt hos dig efter brandsläckningen, fortsätt att spola i kranen så klarnar vattnet.”