Total förödelse inne i brandskadade huset

En skarp röklukt slår emot oss långt innan fastighetsägaren Svante Blomgren lyckas låsa upp dörren med sin enorma nyckelknippa.
Teamet undrar vad de gett sig in på men det är för sent att dra sig ur. Inne i den brandskadade fastigheten i Mellerud är det 50 nyanser av svart.

ANNONS

Redan när vi öppnar ytterdörren till fastigheten luktar det frän brandrök. ”Är det verkligen säkert att gå in här? undrar fotograf Jonas Myrholm. Hans oro har grott i mig sedan jobbet tilldelades och mitt inövade svar kommer blixtsnabbt: ”Här inne vill jag vistas så kort tid som möjligt”.

Svante Blomgren äger den hundra år gamla fastigheten på Storgatan, som eldhärjades tidigt på morgonen den 22 mars. Han har bristande förståelse för två räddhågade journalister.

– Det är inget att bry sig om, man drar i sig så mycket skit i alla fall.

Fastighetsägaren står djupt försjunken över den säkert ett kilo tunga nyckelknippan och försöker muttrande navigera fram till nyckeln som ska leda oss rätt.

– Jag äger ett 20-tal hyresfastigheter i Mellerud, många parhus, så det blir en del jobb, säger Svante Blomgren.

Totalförstört i bottenvåningen

Plötsligt går den sotiga dörren upp och en helt ny värld uppenbarar sig. En vedervärdig värld. Det luktar dessutom vedervärdigt.

– Visst ser det eländigt ut, säger Svante Blomgren.

Han traskar in i skiten och konstaterar:

– Här var det sådan jävla värme att taklamporna smälte.

Vi står inne i det som tidigare var en livsmedelsbutik. Allt är svart, eller rättare sagt är det minst 50 nyanser av svart. En frän röklukt tränger in genom näsborrarna, trots att det gått tio dagar sedan branden.

Delar av taket är i trä och förkolnat, fönstren har smält av värmen och en del av det spända innertaket hänger slappt ned.

Ägarna har hämtat det som gick att rädda

I en låda ligger skeletten från en massa plastgalgar och utspritt på det beigebruna klinkergolvet blandas matvaror med inredning och en massa annan bråte. Allt är en enda kletig sörja efter att brandmännen sprutat vatten över elden.

– Total förödelse, är fotograf Jonas Myrholms korta och koncisa sammanfattning.

Texterna på sotiga läskflaskor och konservburkar avslöjar att det var en livsmedelsbutik med orientalisk inriktning här före branden.

– Ägarna har varit här och tagit reda på det som gick att rädda. Jag hörde att de ska få en ny lokal i Handelsbankshuset på andra sidan Storgatan, det här var ju deras levebröd, säger Svante Blomgren.

Vi letar oss längre in i butiken till ett rum där en stor hög med potatis ligger på golvet, som ser ut som potatis ska göra. På en hylla står flera lådor med brandskadade grönsaker och frukter. 25 kronor per kilo säger en prislapp.

– Inte nu väl, säger fastighetsägare Svante Blomgren med stänk av svarthumor.

Med ens blir han allvarligare.

– När jag kom hit strax efter att branden brutit ut fick jag höra att ingen var skadad, och det är ju det primära. Allt materiellt går att ersätta, säger han och sveper med handen över förstörelsen.

Fastigheten ska renoveras

Apropå ersättning. Svante Blomgren frågade sitt försäkringsbolag vilket som skulle bli billigast, att riva och bygga nytt, eller att renovera. Svaret blev det sistnämnda.

– Fukt i Väst har varit här och inspekterat skadorna. Först kommer fastigheten att saneras och därefter ska allt renoveras och byggas upp igen. Det blir alltid åldersavdrag vid sådana här skador men hur stora vet jag inte förrän offerterna på renoveringen har kommit in.

Efter en stund börjar börjar de två räddhågade journalisterna knorra över ett lätt illamående. Svante Blomgren verkar obekymrad men hörsammar vår längtan att komma ut.

En svängd trappa leder till andra våningen. På dörren hänger en skylt med ett budskap som ter sig som ett önsketänkande: Fred på jorden. Innanför dörren breder en paradlägenhet på 140 kvadratmeter ut sig.

Bröt upp parkettgolvet

Ur askan i elden. Det luktar lika eländigt här. En lös persienn slår mot fönstrets utsida och förstärker den olustiga känslan. Delar av det en gång så fina parkettgolvet tvingades räddningstjänsten bryta upp när de skulle släcka branden i trossbotten. Förkolnade träbjälkar visar hur elden försökt ta sig uppåt i fastigheten.

– Tråkigt med golvet för ett sådant här parkettgolv går nästan inte att lösa för pengar idag. Det är säkert från när huset var nytt på 1920-talet, säger vår fastighetsguide.

Förutom de uppbrutna golven ser lägenheten relativt oskadad ut men skenet bedrar. Alla golv är vattenskadade och ett nytt bjälklag måste läggas in. Svante Blomgren konstaterar att det väntar ett omfattande arbete.

– Familjen som bor här vill tillbaka när lägenheten är renoverad. Jag har fullt i alla mina hyreslägenheter så Mellerudsbostäder ordnade ett boende åt dem.

Byte av hyresgäster i april

På tredje våningen finns också en hyreslägenhet, men dit har vi inte tillträde. Svante Blomgren berättar att hyresgästerna bor på Wärdshuset på Dal, tills det är dags att flytta tillbaka.

– Det jäkliga är att det skiftar hyresgäster i den lägenheten i mitten av april och jag undrar om det är genomförbart. Jag har en försäkring som täcker hyresförluster men de som ska flytta in har sagt upp sin lägenhet och beställt flyttbil så jag tycker lite synd om dem.

Vi lämnar den brandskadade fastigheten. Ute blåser det en isande kall vind och snön faller. Men det känns befriande friskt och skönt.

LÄS MER:100-åriga fastigheten i Mellerud förstördes i storbranden

LÄS MER:Branddrabbade förtvivlade efter kraftiga branden

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i butik