Annika och Mikael driver Loppan och Ägget: Melleruds second hand-butik med självbetjäning

På en gård i Dals Rostock finns second hand-butiken Loppan och Ägget. I en röd lada omgiven av åkrar driver Annika Wallentin och Mikael Porath sin hobbybutik, fylld med gammalt porslin, lampor, krukor och glas. Butiken, som öppnade 2020, är den enda i Mellerudsområdet som är självbetjänande.
– Vi gillar gamla saker, säger Annika Wallentin.

ANNONS

Annika berättar att second hand alltid har varit ett stort intresse för henne, och Mikael instämmer. Second hand har blivit av större intresse hos många efter pandemin. Annika tror att det beror på att många vill köpa porslin och andra gamla saker med historia.

– Många har nog tröttnat på slit-och-släng-samhället där man bara ska köpa nytt och vill nu börja ta vara på relationer och arv, säger Annika.

När de flyttade till gården 2017 insåg de att det fanns mycket utrymme som de inte använde.

– Vi började med att öppna den lilla delen, men fick senare expandera, berättar Annika.

Den lilla delen har idag Annikas mamma och hennes vänner tagit över och gjort till sin egen.

Självbetjänande second hand

Både Mikael och Annika har heltidsjobb utanför Loppan och Ägget. Mikael jobbar som svetsare och Annika jobbar både som frisör med en salong på gården och arbetar just nu också på en förskola i Kroppefjäll. De har därför inte tid att själva hålla butiken öppen utan har gjort den till en självbetjänande butik med Swish. Mikael och Annika berättar att även fast de inte sköter någon fysisk kassa, så tar butiken upp mycket av deras fritid.

– Det var svårare när barnen var små, men nu när de är äldre och kan sköta sig själva lite mer är det lättare. Men de är ofta med och packar upp nya saker eller leker utanför när vi jobbar, säger Annika.

Mikael Porath och Annika Wallentin tillsammans med deras söner Philimon 9år och Lennon 6 år.
Mikael Porath och Annika Wallentin tillsammans med deras söner Philimon 9år och Lennon 6 år. Bild: Emma Fogelstrom

Har ni fått in något speciellt någon gång?

Mikael berättar att de en gång tog in ett gäng cd-skivor och att en äldre man hade hittat en som han senare sålde på Tradera.

– Det var några skivor från 80-talet som var lite fräcka, han hade senare sålt dem för 1500 kr och köpte dem för 10 kr styck, säger Mikael.

Annika fortsätter att säga att de har butiken för att det är kul. Hon säger också att de ibland ser samlare stå och leta i någon låda och hitta något som de blir glada över, vilket Annika och Mikael tycker är roligt.

– Vi kan ju inte så mycket om serietidningar och cd-skivor, sånt som samlare oftast kan mycket bättre, säger Annika.

En gård med tusen miljöer

Utöver ladan fylld med antikviteter säljs också ägg på gården, berättar Mikael. Äggen brukar uppskattas av turister och sommargäster som brukar stanna till för att köpa ett paket på vägen till semestern.

– Vi har haft mer ägg förut, nu har det minskat, berättar Annika. Mikael lägger till:

– Vi hade förut ett 50-tal hönor under ett tag, nu har vi ett 20-tal.

Anledningen till att hönorna har minskat i antal är att gården ska vara mer lättskött. Annika säger att deras gård har tusen olika miljöer och möjligheter. Framtidsdrömmen är att kunna driva gården på heltid och kunna skapa en fritidsverksamhet med loppis, djur, natur och, i mån om att inte konkurrera med närliggande Gula Villans Café, ett fik.

– Vill kunna jobba med det här på heltid, säger Annika.

Konkurrens och samarbete

Annika berättar att Loppan och Ägget inte brukar tänka så mycket på att besökare ska åka någon annanstans.

– Vi bryr oss inte om konkurrenter, säger Mikael.

Hon säger också att på grund av Gula Villan och andra närliggande second hand-butiker som Wilja Style och Inez Vintage, så lockas fler besökare till området. Hon fortsätter att berätta att det är många second hand-butiker som på ett eller annat sätt samarbetar och byter objekt. Loppan och Ägget brukar inte sälja stora möbler som soffor och bord eftersom ladan inte är byggd för att hålla fukt och ohyra borta.

Mikael säger också att på grund av att second hand-shoppen är obevakad större delen av dagen, så kan de inte se om till exempel en katt går in. Därför fokuserar de i nuläget mer på mindre saker, från små porslinskålar till lite större saker som taklampor.

Har tanken slagit er att lägga ner?

– Nej, inte med loppisen. Där tänker jag bara framåt, avslutar Annika.

Annika och Mikael har drivit Loppan och Ägget på sin gård i Dals Rostock sedan 2020
Annika och Mikael har drivit Loppan och Ägget på sin gård i Dals Rostock sedan 2020 Bild: Emma Fogelstrom

LÄS MER:Här finns loppisarna och secondhandbutikerna i Mellerud

LÄS MER:Camilla och Christian satsar i Dalskog – bjöd in ortsbefolkningen

LÄS MER:Kulturprofilen Clas-Göran i pension: ”Vi har gjort skillnad”