Camilla och Christian satsar i Dalskog – bjöd in ortsbefolkningen

Vid månadsskiftet maj-juni stod de som nya ägare till ställplatsen med servicehus, garage och den gamla lanthandeln i Dalskog. Camilla Frejmyr och Christian Karlsson från Stigen har som målsättning att locka fler besökare till den lilla dalsländska orten.

ANNONS

I lördags bjöds allmänheten på korv och bröd – ett 30-tal positiva ortsbor samlades och lyckönskade paret.

– Jag hade ingen aning om att så här många skulle komma idag. Vi har blivit jättevarmt välkomnade och alla är positiva. Energin från lokalbefolkningen och våra gäster driver oss att jobba vidare. Christian jobbar heltid i Göteborg medan mitt liv är ställplatserna Lilla Stigen och Lilla Dalskog som vi kommer att driva parallellt, säger Camilla Frejmyr.

Hon driver sedan 2020, tillsammans med sambon Christian Karlsson, ställplatsen Lilla Stigen med åtta platser. De har också en 700 kvadratmeter stor loppis och second hand i anslutning till ställplatsen vid sjön Bovattnet i Stigen.

Tvåa i Sverige

– Innan vi haft öppet ett år blev vi nominerade som en av fem till Årets ställplats 2021 i tidningen Husbil & Husvagn där husbilsgäster röstar fram vinnarna. Vi blev tvåa trots att vi bara hade sex platser då och ingen toa eller dusch. Det blev kaos efter det på grund av den ökade efterfrågan, så vi fick bygga ut till åtta platser, säger Camilla Frejmyr leende.

De ville bygga ut med ytterligare tio ställplatser och ansökte om bygglov. Då sade grannarna nej och därför började de se sig om efter andra orter där de kunde satsa.

De fastnade för Dalskog, köpet av fastigheten Bäckeforsvägen 23 Dalskog gick för 800 000 kronor. Ställplatsen har fått namnet Lilla Dalskog.

De nya ägarna hade egentligen planer på att öppna lanthandeln och eventuellt ha glassförsäljning redan denna sommaren, men de har insett att tiden inte räcker till. Istället kan det bli aktuellt med någon slags försäljning i butiken våren 2025.

Fräscha upp utsidan

– I första hand ska utsidan av lanthandeln fräschas upp för att se inbjudande ut. Vi ska göra reklam för våra ställplatser både i Sverige och utomlands för att få snurr på den verksamheten. Det finns ett servicehus med toaletter och duschar för både dam och herr, diskmöjligheter och latrintömning. Så allt fungerar egentligen redan, konstaterar Camilla Frejmyr.

I servicehuset finns dessutom ett rum med fyra bäddar till uthyrning. Nu ska det fräschas upp och hyras ut till privatpersoner. Över lanthandeln finns en lägenhet på cirka 85 kvadratmeter som också ska göras i ordning och möbleras upp för att sedan läggas ut på airbnb.se.

I anslutning till ställplatserna står en scenvagn samt bord och stolar som kan ställas under tak.

– Vi kommer inte att ha något midsommarfirande i år, med vi ska försöka ha fester med underhållning under året, säger Camilla Frejmyr.

Fantastiskt roligt

– Det är fantastiskt roligt att det händer något här i Dalskog, kanonkul! Man ser redan att det städats och fräschats upp här, säger Carin Alfredsson, som bor på en gård vid Kabbosjön tillsammans med Gert Norell. Hon är för övrigt verksamhetsledare på Gröna Klustret på Nuntorp.

Flytten till Dalskog gick för tre år sedan från Vänersborg.

– Vi hade letat gård länge och hittade en vid Kabbosjön. Där är det så vackert här! Från början tänkte vi det som ett fritidshus. Men vi rustade upp och byggde ut efter köpet 2017, förklarar Carin Alfredsson.

De står och pratar med Bertil Karlsson, Dalskog.

– Jag tycker det är trevligt att det händer saker här. Jag kände Kjell ”i Dalskog” Svensson väl, säger han och syftar på förre ägaren som avled 2021.

Carin Alfredsson, Bertil Karlsson och Gert Norell i trevligt samspråk.
Carin Alfredsson, Bertil Karlsson och Gert Norell i trevligt samspråk. Bild: Susanne Emanuelsson

Det kommer fler och fler som samlas under taket vid den före detta lanthandeln, som inte varit i bruk på närmare 30 år. Det var Kjell ”i Dalskog” Svensson och hans sambo Kerstin som tog över lanthandeln 1974. Samtidigt som paret drev lanthandeln byggde de upp Dalskogs stugby & camping. Lanthandeln hade de kvar till 1995.

Lena jobbade i lanthandeln

En som faktiskt jobbat i butiken är Lena Karlsson.

– Jag jobbade här mellan 1981 och 1995, det var toppen att jobba här med Kjell och Kerstin. Vi var kamrater och umgicks privat också. Det fanns allt och mer därtill i butiken, Kjell tog hem det som saknades. Han lånade till och med ut tv-apparater. Det var alltid festligt när Lanthandelsn dag firades, en gång var Loket här och det drog väldigt mycket folk, minns Lena Karlsson.

Hon betonar att det är jätteroligt med Camilla och Christians satsning.

– Dalskog behöver ett lyft. Vi har ju byalaget där jag är med, men det är svårt att få någon att engagera sig tyvärr, säger hon.

Lena Karlsson jobbade i lanthandeln mellan 1981 och 1995.
Lena Karlsson jobbade i lanthandeln mellan 1981 och 1995. Bild: Susanne Emanuelsson

Melleruds Nyheter hör flera positiva kommentarer. Fredrik Sköld, Dalskog, tycker det är bra med satsningen på orten. Det gör även Karin Lantz, som bor granne med ställplatsen.

– Det är skitbra att det händer något, vi är oftast ute med båten hela sommaren så vi märker inte av de som står här ändå, säger Karin Lantz.

Ingela Larsson, Dalskog menar att det vore toppen om lanthandeln kunde öppna igen.

Fredrik Sköld gillar att det satsas i Dalskog.
Fredrik Sköld gillar att det satsas i Dalskog. Bild: Susanne Emanuelsson
Ingela Larsson och Karin Lantz.
Ingela Larsson och Karin Lantz. Bild: Susanne Emanuelsson
Tre som njöt av korv med bröd och Festis. Från vänster: Saga Lantz, 7 år med kusinen Amelia Latifi Lantz, 7 år och lillebror Arvid Lant,z 3 år. De önskade sig en godisaffär och lekpark på området.
Tre som njöt av korv med bröd och Festis. Från vänster: Saga Lantz, 7 år med kusinen Amelia Latifi Lantz, 7 år och lillebror Arvid Lant,z 3 år. De önskade sig en godisaffär och lekpark på området. Bild: Susanne Emanuelsson