Anders Lundin kommer till Kulturbruket på Dal

Vad har Anders Lundin, Göteborgsoperan och ett gäng artister i clownmask gemensamt? Jo, alla dyker upp på till Kulturbruket på Dal i höst.

ANNONS
|

Det var under festliga former som höstens program presenterades inne i Sparbankssalongen på Kulturbruket på Dal, med kultursamordnaren Nina Olsson i spetsen – över 20 föreställningar blir det i höst.

Det är flera saker som sticker ut i programmet som har tryckts upp i 4 000 exemplar och kommer att finnas på många platser runt om i Dalsland – utöver att det nu också ligger på hemsidan.

Först ut, den 18 augusti, är Göteborgsoperan som kommer till Kulturbruket på Dal med fyra sångare. Det utlovas en underhållande konsert och personliga favoriter. Dockteaterbyrån är en annan grupp som kommer hit, med en rolig pjäs som bygger på intervjuer kring lågstadiebarns rädslor.

En riktig publikfavorit kommer också senare under hösten.

– De tre clownerna i 123 Schtunk kommer hit den 6 oktober. Det är publiken själva som har önskat att de kommer tillbaka. De kommer att ta sig an Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och köra improvisationsteater. Men jag lovar att detta blir allt annat än en tung pjäs om döden och de snappar upp allt som händer i publiken, säger Nina Olsson.

Vilken show tror du kommer att sälja snabbast?

– En av de jag tror kommer att locka är Anders Lundin. Det är jättespännande att han kommer. Dels skriver han egen musik, dels ska han prata om program han varit med i och upplevelser därifrån. Man kommer att få vara med bakom kulisserna.

Anders Lundin kallar själv sin show för ”Som ett sommarpratprogram, fast live och med bara egna låtar”. Den 15 november är det dags i Mellerud.

Mycket publik från närliggande kommuner

Under releasekvällen släpptes även siffror på varifrån publiken på Kulturbruket på Dal kommer, med hjälp av biljettförsäljaren Ticketmaster.

En tredjedel av publiken kommer från Mellerud, 31 procent. Sedan står Dalslandskommuner (förutom Mellerud) för hela 37 procent. Kommuner i Västra Götaland är 19 procent, övriga Sverige åtta procent och sedan en slatt från Göteborg på fyra procent.

– Det är väldigt roligt att vi har så många tillresande som faktiskt åker till Kulturbruket på Dal, säger Nina Olsson.

Om du skulle lyfta fram något mer nischat som är väl värt att se?

– Ja, den turkiska elvamanna-ensemblen Hezarfen. Det är helt unikt, så den måste jag berätta om. De har tidigare försökt komma hit men har då stoppats. Nu reser de ända från Turkiet och hit till Mellerud, det känns stort, säger Nina Olsson.

Kommer att bo i Mellerud

Gruppen kommer att spela en konsert som riktar in sig på människor som har fördrivits på grund av krig. De kommer tillsammans med arrangörerna att bo i Mellerud i en vecka. Även tre tonsättare kommer till Mellerud, som de ska repa tillsammans med. Innan de åker tillbaka till Turkiet kommer de enbart att hinna med ytterligare en konsert – då i Göteborg.

– Det är ett så kallat residens, där de kommer att bli omhändertagna och kan vara här i Mellerud mot att vi får en konsert på lördagen, säger hon.

De som kom på releasefesten fick rabatt på biljetterna.

– Vi hoppas att kunna ordna en sån här kväll igen, säger Nina Olsson, som stod på scenen och presenterade programmet, tillsammans med kollegorna Kristina Grenander, Sofia Petrén och Krister Uddén.

Här är hela höstprogrammet:

Mer info och biljetter finns på kulturbruketpadal.se

18 augusti: Göteborgsoperan: Sensommarkonsert.

5 september: Erik Axelsson: Humorshowen: ”Värmland – finns det på riktigt”.

14 september: Ensemble Hezarfen (se artikeln).

22 september: Dockteaterbyrån: ”Vad är du rädd för?” (föreställning om rädslor och andra läskigheter, rekommenderas för barn över fem år).

28 september: Kulturarbetare i Dalsland: Manifestation för demokrati, frihet och rättvisa.

29 september: Henrik Jansson (föreläsning om Dalslands under tidig medeltid)

6 oktober: 123 Schtunk (se artikeln).

11 oktober: Archie: Spelar favoritlåtar från Pugh Rogefeldt.

15 oktober: Andrev Walden (författarsamtal).

22 oktober: Riksteatern gör ”Hockeymorsa, hockeyfarsa”.

23 oktober: Kulturskolan i Mellerud: Konsert i samarbete för Världens Barn.

3 november: Kyllinge Nöje: Showen Frukostklubben.

9 november: Arkivens dag (Tema: Arbete och fritid – bland annat visas foton från dörrtillverkaren Hellbergs historia)

15 november: Anders Lundin (se artikeln).

23-24 november: Song of Joy återvänder till Kulturbruket under två kvällar.

25 november: Musikskaparna: Glädje och jultoner.

29 november: Teater I: Lord Redmore (om en ung kille som långsamt blev fråntagen sin kropp, men som levde fullt ut i en annan värld på internet: som en avatar).

4 december: Kulturskolan i Mellerud: Ensambleavslutning med julstämning.

8 december: Julhälsningar från Dal.

12 december: Kulturskolan i Mellerud.

15 december: Lilla bandet, Ingvar Karlsson och gamla polare: Jul med nostalgikänsla.

19 december: Kulturskolan i Mellerud: Musikdramagruppens julshow.

LÄS MER:Magnus Carlsson tillbaka på Kanalyran

LÄS MER:Musikskaparna gästspelade på Karolinen: ”Nya upptåg framåt hösten”

LÄS MER:Succé för storslagen Pink Floyd-hyllning i Kulturbruket på Dal