Motorklubb kan bli av med sin lokal – stödet dras in

2023 förtydligades kraven för att få föreningsbidrag av Melleruds kommun. Dals Motorklubb lever inte längre upp till kraven och kommer inte ha råd att vara kvar i lokalen på Västerråda.
– Utan stöd kommer det inte att gå ihop, säger Morgan Larsson på Dals MK.

ANNONS
|

Sen 1972 har Dals Motorklubb haft sin lokal på Västerråda. På Motorgår’n, som lokalen kallas, har fler klubbar hyrt in sig och på Västerråda arrangeras bland annat bilutställningar och bilträffar.

För att ha råd med lokalen har man fått driftstöd av kommunen för att kunna betala sina elräkningar. I februari 2023 ändrades dock kraven för att få bidrag.

– Det nya är att man ska ha ungdomsverksamhet vid minst 20 tillfällen om året. Det är svårt för oss att arrangera i och med att vi håller på med rallykörning. Vi har försökt med andra alternativ men det blir väldigt svårt att få ihop så många tillfällen, säger Morgan Larsson på Dals MK.

LÄS MER:Bilträff drog både utställare och publik i Mellerud

Inte råd att vara kvar

Utan stödet kommer klubbarnas kostnader att öka drastiskt. Morgan Larsson uppskattar att det rör sig om mellan 35 000 och 40 000 kronor extra om året per klubb, något som man inte har råd med.

– Då kommer vi inte kunna ha kvar Motorgården och utan den blir det väldigt svårt att arrangera evenemang. Vi kan ju låna andra lokaler för att ha möten, men då blir exempelvis bilutställningar svårt, säger Morgan Larsson.

Under 90-talet började klubben Big Lake Cruisers att hyra in sig i lokalen, och sedan dess har man delat Motorgår’n med Dals MK. Tillsammans med andra har man gjort flera renoveringar med hjälp av sponsorer från olika håll.

Big Lake Cruisers anordnar varje år bilutställningar och ordföranden Anders ”Tuten” Andersson berättar även han att det blir mycket svårt att anordna evenemang utan lokalen. Han berättar att även med medlemsavgifter och uthyrning av lokalen så kommer man inte ha råd att vara kvar utan stödet.

– Vi har alla lagt så mycket tid på den här lokalen och vi vet inte vad som kommer hända nu. Vi måste knäcka den här nöten på något sätt, men vi vet inte hur, säger Anders Andersson.

Kommunen vill fokusera på unga

Dovile Bartuseviciute är föreningssamordnare på Melleruds kommun och säger att kraven egentligen alltid varit att man ska kunna redovisa ett visst antal aktiviteter för att få driftstöd.

– Uträkningar har visat att föreningar i Mellerud som haft driftstöd har haft få aktiviteter och 2023 förtydligades det. Det är kommunens mål att främja just aktiviteter, särskilt för barn och unga. Det blir inte bra att betala för tomma lokaler. Motorklubben har ju flera sektioner, så motorcrossektionen är ju exempelvis beviljade bidrag, säger Dovile Bartuseviciute.

Dals MK har haft flera möten med både Dovile Bartuseviciute och även samhällsbyggnadsförvaltningen, men än så länge är det oklart om man kommer att kunna teckna något nytt avtal.