Bilträff drog både utställare och publik i Mellerud

Även om det nu inte var någon arrangerad cruising i Mellerud så lockade lördagens bilutställning för amerikanare massor av utställare såväl som en vältalig publik. Stundtals blev det lite trångt på sina ställen, men väldigt gemytligt.

ANNONS

Under lördagsförmiddagen kunde man se en strid ström av amerikanska bilar rulla in mot Mellerud, med siktet inställt mot Motorklubben eller Motorgår´n som den också kallas. Det var dock inte enbart bilar som rullade in, många intresserade besökare kom också gående. I vimlet kunde man höra att det inte enbart var bilarna som lockade, nej, flera sade sig också ha cafeterian i sikte.

I folk- och bilvimlet träffar vi på ett gäng från Trollhättan och Grästorp förstärkt med en tjej från Ed, som sitter intill sina bilar, en Oldsmobile -51 och en Buick -67, och fikar.

– Nu har säsongen börjat, det här är första träffen för oss, det brukar bli tio till tolv träffar, säger Gunnar Svensson och berättar att man även i år planerat in Lidköping, Nossebro, Lysekil, Tånga Hed och Kustrundan. Man ställer ut, fikar och cruisar om det ingår.

Ska vidare till Power Meet i Lidköping

En liten bit därifrån står en Lincoln Continental -60, lackerad med eldsflammor utefter huven. Ägaren Mats, som för övrigt vill vara lite anonym, har ägt bilen i fyra år och lackat den och bytt inredning i den med hjälp av en kompis.

– Hela sommaren ägnar vi åt utställningar och cruisings, säger han.

Från Dals Långed kommer Robert Alfredsson och Lena Haglund som berättar att de ska försöka minska ner lite på utställningarna.

– Åldern tar ut sin rätt, men vi har även bokat in Power Meet i Lidköping, säger de och tycker att gemenskapen och att det inte finns någon åldersskillnad bland de bilintresserade är det bästa.

Eftersom den fina cafeterian också nämndes bland besökarna kikar tidningen även in på café Körsbäret. Här träffar vi på Carina Fäldt.

– Vi har varit på G sedan halvfem i morse och bakat både bröd och bullar och även budapestrullar. Vi serverar klengås med hemgjort smör som är väldigt populärt och vi är många som hjälper till, säger Carina som är med i caféet för första året och därtill har sin Oldsmobile -51, en lila sak som blänker i solskenet, med på utställningen strax utanför.

Över 200 bilar ställde ut

Årligen sedan år 2000, då tidningen Wheels gjorde ett nedslag i Mellerud, där de samlade och sedan fotade bilarna, har Big Lake Cruisers arrangerat bilutställningar för amerikanare. Att dessa är väldigt populära bekräftar föreningens ordförande Anders ”Tuten” Andersson.

– Vi har haft över 200 bilar som ställt ut idag, alla som kommit hit med sina amerikanare är dock inte med i utställningen. Publikmässigt ligger vi säkert på 1 500 personer. I år hade vi lite svårt med plats, det blev inte riktigt som vi tänkt oss, säger han samtidigt som han konstaterar att bilarna börjar röra på sig, det är inte alla som orkar vänta på prisutdelningen, de vill rulla lite också.

Publiken röstade fram Johan Magnussons bil, en Chevrolet -59, som dagens finaste amerikanare. Denna ”cheva” syns också vanligtvis i Mellerud. Fräckaste raggarbilen tyckte publiken att en blå VW Passat -79 var! Big Lake Cruisers val gick till en blå Desoto av årsmodell 1959 hemmahörande i Åmål.