Kan det till och med bli strandväder i slutet av nästa vecka?
Kan det till och med bli strandväder i slutet av nästa vecka? Bild: Emma Fogelström

Väderomslag i sikte – kan bli upp mot 25 grader

Under torsdagen blev det 21,1 grader i Mellerud – den högsta temperaturen hittills under den ovanligt kyliga julimånaden. Men mot slutet av nästa vecka kan det bli varmt.

ANNONS
|

Det har nog inte undgått någon att juli har varit regnig, med några få undantag. Samma typ av väder kommer att fortsätta även in över helgen, innan det senare slår om.

– Först blir det regnigt. På lördagskvällen ser det ut att bli ett kraftigt regnväder som hänger kvar en bit in på natten mot söndagen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varmaste julidagen hittills

Kroppefjälls mätstation är den närmaste stationen som SMHI använder för vädermätningar. Där var det under torsdagen 21,1 grader som varmast.

Dessa temperaturer kan med lite vädermässig tur komma att dominera slutet av nästa vecka. Som varmast kan det bli upp mot 25 grader, enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

När blir det varmt?

– Det ser ut som att det från torsdagen och framåt kan bli en solig utveckling med högtrycksbetonat väder, säger Linus Karlsson.

Han fortsätter:

– Prognosen är dock än så länge osäker eftersom det är så långt fram.

Är det inte ovanligt kallt nu?

– Ja, om man tittar på 2000-talet som helhet är det inte ovanligt med upp över 30 grader åtminstone någon eller några dagar i juli.

Vad gäller medeltemperaturen för hela dygnet så brukar den i Mellerudsområdet i juli ligga på mellan 16 till 18 grader. Men nu har det varit en eller två grader kallare än det.

– Hittills i år har det varit svalare än normalt, medan det i juni var något varmare, säger han.

LÄS MER:Fikasugen? Här är tips på mysiga sommarcaféer i området

LÄS MER:Fullspäckat konsertschema i sommar – allt från Abba till klassisk musik

LÄS MER:150-åring firades med jubileumstur – det skålades i Snäcke sluss