Svårt att locka tandläkare till Mellerud – ingen söker jobben

Två av tre tandläkare i Mellerud har sagt upp sig. I kombination med att Folktandvården vill lägga ned kliniken i Brålanda förbereder man sig i Mellerud för en tuff höst.
– Vi har inte fått in några ansökningar, säger Bogdan Buta Cordea, tillförordnad klinikchef.

ANNONS

Tidigare i år blev det känt att Folktandvården vill stänga sin klinik i Brålanda och att det slutgiltiga beslutet förväntas fattas under hösten.

Anledningen till varför Folktandvården vill lägga ned kliniken är dels det stora investeringsbehovet, dels att man har haft svårt att rekrytera personal.

LÄS MER:Folktandvårdens mottagning i Brålanda kan läggas ner

Idag har man bara öppet två dagar i veckan och då är det personal från Mellerud som bemannar kliniken. Detta på grund av att klinikerna är organiserade som en klinik med två utbudspunkter.

Inga ansökningar

Att det är svårt att hitta nya kollegor är dock inte bara ett problem i Brålanda. I början av september slutar två tandläkare i Mellerud och just nu ligger det ute tre lediga tjänster.

– Vi söker två tandläkare och en tandhygienist, men tråkigt nog är det ingen som sökt tjänsterna. Annonserna går ut snart, men vi kommer att förlänga dem, säger Bogdan Buta Cordea, tillförordnad klinikchef i Mellerud.

Om kliniken i Brålanda läggs ned är Mellerud, tillsammans med Vänersborg och Färgelanda, de som kommer att ta emot de runt 1 860 listade patienter som då behöver en ny klinik. Patienterna från Brålanda ska också behålla sina köplatser.

I längden ser inte klinikchefen att en nedläggning i Brålanda kommer att påverka arbetsbelastningen i Mellerud i en stor utsträckning. Detta då man redan avsätter personal för kliniken idag.

Om man inte lyckas hitta ny personal kan det dock bli tufft.

– Det ser lite kritiskt ut just nu, men vi samarbetar mellan kliniker. Jag är även klinikchef i Åmål så jag kommer att låna personal därifrån under hösten. Vi har bra samarbeten med Bengtsfors, Färgelanda, Vänersborg och Ed som vi också har och kan låna personal ifrån. Till hösten börjar även en nyexaminerad tandläkare hos oss vilket gör att vi blir ytterligare en tandläkare, säger Bogdan Buta Cordea.

Lockar inte med högre lön

Att de två tandläkarna i Mellerud säger upp sig beror bland annat på att man upplevt ett högt tryck och mycket stress enligt Bogdan Buta Cordea. Tidigare anledningar till att personal sagt upp sig som han har varit med om har även rört långa pendlingsavstånd och att man flyttat till större städer.

– Det finns olika anledningar till att personal väljer att sluta, men de flesta säger att de upplever ett högt tryck och att de behöver ta hand om väldigt många patienter. Det är också många som väljer att bo i större städer, säger han.

Att rekrytera ny personal för att det inte ska bli ännu mer stress på arbetsplatsen är väldigt viktigt, men hittills är det ingen som har varit intresserad av en tjänst i Mellerud.

På frågan huruvida man exempelvis kan locka personal till mindre orter med en högre lön svarar Folktandvårdens områdeschef Malin Bomberg att man inte arbetar på det sättet.

”Vi gör överlag inga skillnader för våra medarbetare oavsett vilken ort de är bosatta eller väljer att arbeta på. Vi är en stor arbetsgivare, vår storlek ger trygghet och stabilitet. Vår storlek ger oss möjligheter som gör oss unik när det gäller att kunna växa, utvecklas och göra karriär hos oss. För oss är det viktigt att ha en god arbetsmiljö med en trygg vardag och vi värdesätter balans mellan arbete och fritid. Vi arbetar med att ha en stabil löneutveckling över tid för alla våra medarbetare”, skriver Malin Bomberg i ett mejl till Melleruds Nyheter.

LÄS MER:EPA-ungdomar eftertraktade – när kommunen söker sommarjobbare

LÄS MER:Marie från Mellerud fick vänta i timmar på läkare: ”Inget förtroende kvar”